Csirke raguleves májgombóccal

Hozzávalók: 1 egész csirke, 3 petrezselyem gyökér, 3 sárgarépa, 1 karalábé, 1 zeller, 1 vöröshagyma, 1 fakanálnyi tyúkzsír, 20 dkg zöldborsó, 2 evőkanál liszt, 20 szem egész bors, 2 evőkanál só, 2 paradicsom, 2 paprika, csokornyi petrezselyem zöld. A májgombóchoz: 3 csirkemáj, 1 kis fej vöröshagyma, 2 evőkanál tyúkzsír, kis csokor petrezselyem zöldje, 2 zsemle, 2 tojás, teáskanálnyi őrölt bors, teáskanálnyi só, 6 evőkanál liszt.

A zöldségeket megtisztítjuk, darabokra vágjuk, és a felolvasztott tyúkzsírban átpároljuk. Amikor már kezd puhulni, a borsót is hozzákeverjük, és fedőt teszünk rá.

Közben a csirkét kisebb darabokra vágjuk. A párolt zöldséget liszttel megszórjuk, összesütjük, felengedjük vízzel, beletesszük a csirkedarabokat, a megtisztított, egész vöröshagymát, majd borssal, sóval ízesítjük. Paradicsomot, paprikát is teszünk hozzá, és kb. másfél óráig főzzük.

A májgombóchoz a hagymát apróra vágjuk, tyúkzsírban üvegesre pároljuk, finomra vágott petrezselyem zöldjét teszünk hozzá, és pár perc múlva levesszük a tűzről. A lekapart, hártyáktól megtisztított csirkemájhoz a megáztatott, kicsavart zsemléket, és két tojást adunk, borssal, sóval fűszerezzük, majd a párolt hagymát is hozzákeverjük. Liszttel besűrítjük.

Amikor megfőtt a leves, a paradicsomot, paprikát, hagymát kivesszük belőle, és vizes kézzel gombócokat formázunk a májas masszából. Lassú tűzön 15 perc alatt összefőzzük, petrezselyem zöldjével meghintjük, és tálaljuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu