Almával töltött ponty

Hozzávalók: egy (1,5-2 kilós) tisztított tükörponty, só, őrölt bors, őrölt paprika, 1 citrom, 2 csokornyi petrezselyem zöld, 20 dkg húsos, füstölt szalonna, 3 kisebb alma, 5 dkg margarin, fél liter étolaj, 1 kg krumpli, a sütéséhez további fél liter étolaj.

A ponty uszonyait eltávolítjuk, majd mindkét oldalát 2 centis távolságban, jó mélyen beirdaljuk. Az almákat meghámozzuk, egészben hagyva kettőt beleteszünk a hal üregébe. Hústűvel összetűzzük. Külsejét alaposan sózzuk, és borsozzuk. A szalonnából vékony csíkokat vágunk, és az irdalásokba nyomkodjuk. A citrom levét kinyomjuk, és meglocsoljuk vele a pontyot. A petrezselymet felaprítjuk, és kb. felét rászórjuk. Egy nagyobb fazék oldalát margarinnal kikenjük, aljába bőven öntünk étolajat. Belehelyezzük a halat, oldalt kitámasztjuk a harmadik almával, hogy ne boruljon föl. Betoljuk a sütőbe, ahol 15 percenként az alatta lévő olajjal locsolgatjuk. Kb. 50 perc alatt elkészül.

Petrezselymes burgonyát tálalunk hozzá. A krumplit megtisztítjuk, felkockázzuk, és forró olajban kisütjük. Sózzuk, és petrezselyem zölddel meghintjük. A köretet ágyként tálaljuk a kisült pontyunkhoz, és fehérbort kínálunk mellé.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu