Bakonyi ponty vajas galuskával

Hozzávalók: 1,2 kg tisztított ponty, 3 közepes fej vöröshagyma, 3 evőkanál étolaj, 4 paprika, 4 paradicsom, 4 teáskanál őrölt paprika, 1 kávéskanálnyi őrölt feketebors és kömény, 2 teáskanál só, 30 dkg csiperkegomba. A habaráshoz: 2 evőkanál rétesliszt, 2 dl tejföl, fél dl víz. A galuskához: 40 dkg rétesliszt, 4 tojás, 5 dkg vaj, teáskanálnyi só.

Először a lecsós alapot készítjük el. A hagymákat megtisztítjuk, felkockázzuk, és a felhevített étolajon megdinszteljük. Közben a paprikákat kicsumázzuk, és a paradicsomokkal együtt összevágjuk. A megpárolódott hagymát lehúzzuk a tűzről, és fűszerezzük őrölt paprikával, köménnyel és borssal. Beleborítjuk a felkockázott paprikát és paradicsomot. Öntünk alá egy deci vizet, sózzuk, és puhára pároljuk.

Közben a fejétől, farkától és uszonyaitól megszabadított pontyot ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és a pörkölt alapba helyezzük. Öntünk alá még egy kevés vizet, és kb. tíz percig pároljuk. Ekkor óvatosan megfordítjuk, és a másik oldalán is hagyjuk főni.

A gombát alaposan megmossuk, és vékony szeletekre vágjuk. A halszeleteket kiszedjük, és a lecsóba borítjuk a gombát.

Habarást készítünk. A réteslisztben habverővel simára keverjük a tejfölt, kevés hideg vízzel felhígítjuk, hogy tejszín sűrűségű legyen. Folytonos keverés mellett besűrítjük vele a bakonyi mártást.

Köretnek vajas galuskát készítünk. A lisztbe beleütjük a tojásokat, elkeverjük a sóval, a vajjal, és annyi vízzel, hogy megfelelő állagú tésztát kapjunk. Lobogó forró vízbe beleszaggatjuk. A galuskaszaggatót használat előtt célszerű hideg vízzel leöblíteni, akkor nem tapad rá a tészta.

A kifőtt galuskát leszűrjük, pontyszeleteket teszünk mellé, és nyakon öntjük gombás mártással.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu