Szilvamártás krumplis gombóccal

Hozzávalók: 1 kg krumpli, 50 dkg liszt, 5 dkg búzadara, 1 tojás, másfél teáskanál só. A főzővízbe 1 evőkanál étolaj, 1 teáskanál só. A mártáshoz: 80 dkg szilva, 4 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 teáskanál őrölt fahéj, 5 szem szegfűszeg, 4 darab egész fahéj, 1 citrom leve, 2 dl tejföl, 1 dl tejszín, 1 púpos evőkanál liszt.

A krumplit héjában megfőzzük, megtisztítjuk, áttörjük, és hűlni hagyjuk. Hozzáadjuk a lisztet, a búzadarát, a tojást, kevés sót, és addig morzsolgatjuk, gyúrjuk, amíg összeáll a tészta. Ekkor lisztezett gyúródeszkán is alaposan kidolgozzuk. Rudat formálunk, amit nagy pogácsányi darabokra felvágunk. Vizezett kézzel takaros gombócokat alakítunk belőle. Bő vizet forralunk, amibe teszünk kevés étolajat és sót. Ebben főzzük ki a gombócokat. Tíz perc alatt teljesen elkészülnek.

Szilvamártást készítünk. Egy láboskába fél liter vizet öntünk, beletesszük a szegfűszeget, az egész fahéjat, cukrot és vaníliás cukrot. Pár percig forraljuk, majd a fűszereket kivesszük, és hozzáadjuk a magozott szilvát. Kevés citromlevet csavarunk bele, hogy a szilva megtartsa a színét.

A tejfölből, tejszínből és lisztből sima habarást keverünk, forró szilvalével átmelegítjük, és a mártásba öntjük. Ízesítjük őrölt fahéjjal, összekeverjük, és a gombócokkal együtt tálaljuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu