Rebarbarás-mákos rétes

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 20 dkg rétesliszt, 1 tojás, fél teáskanál só, 0,5 l langyos víz, 2 dl étolaj. A töltelékhez: 30 dkg rebarbara, 40 dkg darált mák, 20 dkg porcukor, 4 csomag vaníliás cukor, 2 dl tejföl, 1 dl étolaj.

A tojást a sóval és a langyos vízzel együtt dagasztótálba borítjuk, és összekeverjük. A kétféle lisztet hozzáadjuk, és alaposan kidolgozzuk. Amennyiben túl kemény lenne a tészta, tehetünk még hozzá vizet.

A sima rétes alapot vastagon meglisztezett deszkára borítjuk, kétfelé vágjuk, és cipókat formázunk belőle. Abrosszal letakarjuk, és pihentetjük, amíg elkészítjük a tölteléket.

A rebarbarát megmossuk, késsel lehúzzuk a héját, majd kis kockákra vágjuk.

A darált mákot a porcukorral, vaníliás cukorral és az apróra szelt rebarbarával összekeverjük. Rebarbara helyett használhatunk almát is. Nagyon finom a töltelék, ha szegfűszeget, fahéjat is adunk hozzá.

A tejfölt az étolajjal simára keverjük.

A megpihent tészta tetejét egy evőkanál olajjal átkenjük, majd lisztezett abroszra átemeljük, és az asztalt körbe-körbe járva, mindig nagyobbra, vékonyabbra széthúzzuk. Széleit legombolyítjuk, közepét pedig gazdagon megszórjuk töltelékkel úgy, hogy mindenhova jusson. Teszünk rá a tejfölös olajból is, ez abban segít, hogy ne legyen túl száraz a rétesünk. Pár kanál étolajat még csepegtetünk rá, a tészta széleit feldobjuk, arra is rakunk egy kis rebarbarás mákot, majd a terítő segítségével feltekerjük a rétest.

Zsírral, vagy olajjal kikent tepsibe tesszük a rudakat, tetejét étolajjal megcsepegtetjük, és előmelegített sütőben színesre sütjük.

Még forrón megszórjuk vaníliás porcukorral.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu