Vaddisznó pörkölt hagymás krumpligancával

Hozzávalók: 2 kg vaddisznócomb, 4 vöröshagyma, 10 dkg őrölt paprika, 3 kávéskanál őrölt feketebors, 2 kávéskanál őrölt kömény, 4 szem borókabogyó, 4 babérlevél, 1 teáskanál kakukkfű, 5 gerezd fokhagyma, 3 fakanál zsír, 1 tv-paprika, 2 paradicsom, só 1 dl vörösbor. Ganca: 2 kg krumpli, 1 teáskanál só, 1 fakanál zsír, kb. 20 dkg liszt.

A zöldségféléket megtisztítjuk. A vöröshagymát, paradicsomot, paprikát kockákra vágjuk. A vadhúst lehártyázzuk, nagyobb kockákra szeljük.

A bográcsban felolvasztjuk a zsírt, ebben üvegesre pároljuk a vöröshagymát. Rátesszük a paprikát, paradicsomot, majd ezt is sütjük egy kis ideig. Ezután kerülhet rá a vaddisznó comb, amit összekeverünk őrölt paprikával, fedőt teszünk rá, és megvárjuk, míg levet enged. Amikor már kezd elpárologni a nedvesség, akkor felöntjük egy liter vízzel. Két teáskanál sót, őrölt borsot, őrölt köményt, babérlevelet adunk hozzá, és ezekkel együtt lefedve újabb egy órán át puhítjuk.

Amikor már háromnegyed részben elkészült a pörkölt, újabb egy liter vizet öntünk rá, és rátesszük a felaprózott fokhagymát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd a borókabogyót és a kakukkfüvet is hozzáadjuk. Fedő alatt addig rotyogtatjuk, amíg teljesen puha lesz a hús.

A körethez a krumplit megtisztítjuk, kockákra vágjuk. Beletesszük egy fazékba, annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje, egy teáskanál sóval ízesítve teljesen puhára főzzük.

A levében a krumplit összetörjük, tűzön folytonosan kevergetve annyi lisztet adagolunk hozzá, hogy szaggatható tésztát kapjunk.

A sűrű anyagot fakanálra téve kanállal kizsírozott tepsibe szaggatjuk úgy, hogy a gancák ne érjenek össze. Előmelegített sütőben szép színesre sütjük.

A vadpörköltet gancával, és savanyúsággal tálaljuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu