Vörösboros vegyes pörkölt bográcsban

Hozzávalók: (30 főre) 3,5 kg báránygerinc és comb, 3,5 kg marhanyak, 3,5 kg sertés hátsó csülök, 8 nagy fej vöröshagyma, 6 paradicsom, 8 vegyes színű paprika, 1 csípős paprika, só, 25 gramm őrölt feketebors, 6 evőkanál őrölt paprika, 27 gramm őrölt kömény, 2 babérlevél, 1 teáskanál rozmaring, 1 teáskanál cayenne bors, 1 evőkanál mustár, 2 fej fokhagyma, 80 dkg sertészsír, 3 dl siller bor.

A hagymát, fokhagymát megtisztítjuk, szeletekre vágjuk.

A bográcsban felmelegítjük a zsírt, beletesszük a hagymákat, egy evőkanál sót, és elkezdjük sütni.

Közben összevágjuk a paprikát apró kockákra, a paradicsomot szeletekre.

A kicsit színesre sült hagymát lehúzzuk a tűzről, majd rászórjuk az őrölt paprikát. Összekeverjük, amikor kiadta a színét, visszatesszük a tűzre és felöntjük két liter vízzel. Hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot és tovább főzzük.

Előkészítjük a húsokat. A bárányt lehártyázzuk, ha szükséges, megtisztítjuk a faggyútól, a húsos részeket leszedjük a csontról. Kisebb kockákra vágjuk, mert ez fő meg a leglassabban.

A bárányt tesszük elsőként a bográcsba, és ekkor hozzátehetjük a sertés csontosabb darabjait is. Ilyenkor fűszerezzük két evőkanál borssal, két evőkanál őrölt köménnyel, két babérlevéllel. Újabb egy liter vizet öntünk rá, és háromnegyed óráig főzzük.

A marhahúst már vághatjuk kicsit nagyobbra, hogy a főzés során az értékes nedvek benne maradjanak.

A sertés csülköt igyekezzünk úgy formázni, hogy mindegyik falatra kerüljön egy kis bőr is.

Amikor lejárt a háromnegyed óra, beletehetjük a marhahúst, átkeverjük, és pótoljuk a fűszereket. Egy evőkanál sót, egy teáskanál őrölt borsot, egy teáskanál köményt, egy teáskanál cayenne borsot, majd fél liter víz hozzáadásával tovább rotyogtatjuk.

Újabb háromnegyed óra múlva belekerülhet a sertés csülök, és az újabb fűszerezés. Egy evőkanál só, ízlés szerint kömény, bors, és rozmaring. Az elfőtt levet is pótoljuk fél liter vízzel.

Mikor minden puhára főtt, egy evőkanál mustárral és a borral ízesítve összeforraljuk, majd friss kenyérrel, és házi savanyúsággal tálaljuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu