Legényfogó leves májtallérokkal

Hozzávalók: (10 főre) 50 dkg marha lábszár és csontos rész, 25 dkg sertéscomb, 1 nagy pulykaszárny, 1 sertésszív, 30 dkg pulykazúza, 4 nagy sárgarépa, 2 petrezselyem, 1 kis zellergumó, 2 vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, fél karalábé, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál egészbors, 2 db szegfűbors, só.

Májtallér: 7 szelet szikkadt kenyér, 2 csirkemáj, 1 kis fej vöröshagyma, 1 kis fakanál zsír, 7 evőkanál liszt, 1 tojás, 1 teáskanál só, 1 kávéskanál őrölt bors, 1 csokor petrezselyemzöld.

A húsféléket megmossuk, a szívet középen bevágjuk, majd az egészet egy nagyobb fazékba tesszük. Felöntjük kb. hat liter vízzel, és felforraljuk. Amikor kiadta a habját, takarékra vesszük, és többször szűrőkanállal megtisztítjuk a habtól.

A zöldségeket megpucoljuk. A vöröshagymának csak a külső héját szedjük le, mert így szebb színe lesz a levesnek. Ezeket a fazékba borítjuk, majd hozzáadjuk a fűszereket is. Lassú tűzön, kb. három órán át főzzük, amíg a húsok megpuhulnak.

A májtallérhoz a kenyeret vízbe áztatjuk, kicsavarjuk, rákaparjuk a csirkemájat, hozzáadjuk a tojást, sóval, borssal fűszerezzük. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, és zsíron üvegesre pároljuk. Rászórjuk a felaprított petrezselyemzöldet, majd keverőtálba borítjuk. Liszttel alaposan összegyúrjuk.

Leszabunk három vászondarabot, bezsírozzuk. A töltelékből rudat formázunk és ráhelyezzük. Belecsavarjuk, cérnával a végét alaposan bekötjük, lazán körbetekerjük vele. A másik végét is rögzítjük, nehogy kifolyjon a főzés során.

Forró, sós vízben húsz-harminc perc alatt megfőzzük. Lehűtjük, kitekerjük, és vékony tallérokra felvágjuk.

Tálalásnál a levest leszűrjük. A húsféléket és a zöldségeket feldaraboljuk, ezekkel, és a májtallérokkal kínáljuk az ünnepi levesünket.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu