FATOSZ-konferencia: a vidéki szálláshely-szolgáltatók oktatásáról és képzéséről

A FATOSZ jubileumi konferenciáján kerekasztal beszélgetés keretein belül a szálláshely-szolgáltatók oktatásának és képzésének témája is terítékre került.

A Tokaj-Hegyalja Egyetem és a Budapesti Gazdasági Egyetem elismert szakértői, és iparági vezetők osztották meg gondolataikat arról, hogy hogyan lehetne elősegíteni a vidéki turizmus fejlődését és sikerességét a képzések révén.

A panelbeszélgetésen Dr. Remenyik Bulcsú (egyetemi docens, Tokaj-Hegyalja Egyetem), Dr. Szalók Csilla intézetvezető, turizmus és vendéglátás - Budapesti Gazdasági Egyetem, Csapody Bence - szállodavezető, Kistücsök Food&Room; óraadó oktató, doktorjelölt, (Budapesti Corvinus Egyetem) és Dr. Böröcz Lajos főtitkár, Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) vett részt.


A minőségi falusi szálláshelyek fontossága

A vidéki szálláshely-szolgáltatók sikerének kulcsfontosságú elemei között a kerekasztal résztvevői többek között a szívélyes vendéglátást és a fenntartható gazdasági szemléletet emelték ki. Csapody Bence (Kistücsök Food&Room) szerint a vidéki szolgáltatók legfontosabb erőssége a vendégszeretet, de e mögött egy gazdaságilag fenntartható üzleti modell is szükséges, amelyet a képzési programoknak is figyelembe kell venniük. Hangsúlyozta, hogy a vidéki turizmus esetében sokszor az alapvető emberi készségek, mint a kommunikáció és a szívélyes kiszolgálás mind természetes módon található meg a szolgáltatóknál, de a fenntarthatóság és a gazdasági tudatosság gyakran hiányzik.

Dr. Böröcz Lajos (VIMOSZ) rámutatott, hogy egyes vidéki térségek jelentős lemaradásban vannak, és a regionális falusi turizmus előmozdítása érdekében elengedhetetlen a munkaerő képzése és a minősítési rendszerek kidolgozása. A résztvevők szerint a képzési programoknak mind az elméleti, mind a gyakorlati oktatásra hangsúlyt kell fektetniük, hiszen a gyakorlatban szerzett tapasztalatok alapvetőek a minőségi szolgáltatás nyújtásához.

A beszélgetés során különösen fontos téma volt a fenntarthatóság és a digitalizáció szerepe a vidéki turizmusban


Fenntarthatóság és digitalizáció – a jövő kulcsa

A beszélgetés során különösen fontos téma volt a fenntarthatóság és a digitalizáció szerepe a vidéki turizmusban. Csapody Bence felhívta a figyelmet arra, hogy a fenntarthatóság nemcsak a környezeti szempontokat jelenti, hanem gazdasági és társadalmi fenntarthatóságot is. A vidéki turizmusban a digitális eszközök használata, a nyelvi készségek fejlesztése, valamint a közösségi médiában való megjelenés egyre inkább alapvető követelménnyé válik.

Dr. Remenyik Bulcsú hangsúlyozta, hogy a Tokaj-Hegyalja Egyetem szeretné újjáéleszteni a falusi és ökoturizmus képzéseket, mivel ezek fontos szerepet játszhatnak a régió turizmusának fejlődésében. Az oktatási intézmények közötti együttműködések is kiemelt figyelmet kaptak, mivel a különböző képzési formák és szakterületek szélesítése több hallgatót vonzhat a vidéki turizmus területére.


Z generáció és a falusi turizmus iránti érdeklődés

Érdekes meglátásként hangzott el, hogy a Z generáció tagjai egyre inkább érdeklődnek a falusi turizmus iránt. Dr. Szalók Csilla elmondása szerint ez a generáció nagyobb figyelmet fordít a minőségi szálláshelyekre és hajlandó többet fizetni a magas színvonalú szolgáltatásokért. A Z generáció számára az élmény alapú turizmus a legvonzóbb, ezért a szolgáltatóknak olyan környezetet kell biztosítaniuk, ahol a vendégek egyensúlyt találnak a munka és a pihenés között.

A kerekasztal-beszélgetés rávilágított arra, hogy a vidéki turizmusban rejlő lehetőségek kiaknázásához elengedhetetlen a minőségi oktatás és képzés. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a fenntarthatóság, a digitalizáció és a megfelelő készségek oktatása mind hozzájárulhatnak a vidéki szálláshelyek sikeréhez. A jövő generációinak megszólítása, az élményalapú turizmus fejlesztése, valamint a regionális sajátosságok figyelembevétele tovább erősítheti Magyarország vidéki turizmusát.


Forrás: turizmusonline.hu (Szöllősi Tímea)

1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu