Indulnak a szarvasbőgés-hallgató túrák Gemencen

Bárki meghallgathatja a gímbikák szerelmes nászdalát Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejében, aki részt vesz a Gemenc Zrt. szarvasbőgés-hallgató túráin az elkövetkezendő három hétvégén.

A túrákat megelőző ismeretterjesztő programelemek során a szakemberek élményszerű módon mutatják be a szarvasbőgés jelenségét, amely része a gímszarvasok összetett társas és kommunikációs rendszerének.

A kalandra vágyók először, 17 órakor a „Gímvallatás” elnevezésű programon hullajtott agancs és bőgőkürt bemutatón vesznek részt. Itt választ kaphatnak például arra a kérdésre, hogy mit olvashat ki a szakember a hullajtott agancsokból, vagy hányféle bőgő hangot hallhatunk az erdőben, és arról is, hogyan élnek a gímszarvasok. 

Az elmúlt években gyűjtött legérdekesebb hullajtott agancsok is megtekinthetők lesznek és a bőgőkürt sem marad néma.  

Ezt követően a „Legenda és valóság – A gemenci gímszarvas” című interaktív kiállítást lehet megtekinteni. 

A túrák a Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központjából, Pörbölyről 18:30-kor indulnak. A csoportok kisvasúttal jutnak el a Gemenci erdő rengetegének „leghangosabb” erdőrészletébe, ahol megtapasztalhatják a szarvasbikák bőgésétől zengő erdő különös hangulatát. 

Lehetőség van különleges gasztronómiai élményekkel is összekötni a túrát, hiszen minden alkalommal vacsora opció is választható.

A túrákon való részvételt gyermekek számára az erdészeti társaság általában nem ajánlja, ugyanakkor, a természetvédelmi szemléletformálást fontosnak tartva, egy alkalommal, szeptember 14-én külön a gyermekeknek szánt túrát szerveznek az erdei vasút egyik megállójánál, Lassiban, ahol kézműves foglalkozások is várják a csendes hallgatózást hamar megunó kicsiket.

A program szervezői a túrákra csak előzetes bejelentkezés alapján tudják fogadni a kirándulókat.


Forrás: turizmus.com

1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu