Csökkenő optimizmusról, de jobb kilátásokról árulkodik a júliusi TKI

Publikálásra került a júliusi Turizmus Konjunktúra Index.

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal és a GKI Gazdaságkutató Zrt.-vel közösen havi gyakorisággal méri a turizmusban a konjunktúra várható alakulását és publikálja a Turizmus Konjunktúra Indexet, a piac és a közvélemény számára ezzel biztosítva információt a közeljövőben várható trendekről.

A TKI index 2024. júliusban -2 ponton állt (-100 és +100 közötti skálán), mely azt jelenti, hogy az ágazat szereplői helyzetüket stagnálás közelinek érzékelték. Az index értéke 5 ponttal csökkent az év hetedik hónapjában, ugyanakkor 3 ponttal meghaladja az egy évvel ezelőtti értékét. Mindhárom alszektorban csökkent az index, a szálláshely-szolgáltatásban -1 pontra, a vendéglátásban -3 pontra, míg az egyéb turisztikai szektorban 0 pontra.

Admin

A szolgáltatási szektor - és benne a turizmus - továbbra is sokkal jobban teljesít, mint a gazdaság többi szektora. A TKI index júliusban kissé elmaradt ugyan a GKI EU számára végzett konjunktúra kutatásában mért szolgáltatási szektor konjunktúraindexétől (+1 pont), de meghaladta a nemzetgazdaság egészét képviselő GKI üzleti bizalmi indexet (-8 pont). Magasabb volt továbbá az ipar (-9 pont) és jóval magasabb a kereskedelem (-13 pont), valamint az építőipar (-21 pont) indexénél.

Admin

Amennyiben a 2024 júliusi TKI indexet összevetjük az egy évvel korábbival (2023. július), növekedést tapasztalunk. Az alszektorok közül a vendéglátás indexe javult jelentősen éves összehasonlításban, míg a szálláshely-szolgáltatásé közepes mértékben, az egyéb turisztikai szektoré kis mértékben lett jobb. A méret csoportok közül a 3-5 fős cégek kivételével mindegyik javulást ért el.

Admin

A következő három hónapban az előző év azonos időszakához képest a szállásadók 38%-a növekedést, 13%-uk visszaesést vár a vendégéjszakák számában. A vendéglátásban működők közül 35% vár vendégforgalom növekedést, míg 16%-uk visszaesést vetít előre. Az egyéb turisztikai szektorban működők 17%-a vár ügyfélforgalom növekedést, míg csökkenést 41% vár.

Admin

A foglalkoztatott létszám alakulása az elmúlt három hónapban az előző év azonos időszakához képest -4 ponton áll, mely azt mutatja, hogy kissé csökkent a kereslet a turisztikai ágazatban igényelt munkaerő iránt. A következő három hónapra vonatkozóan +2 pontot mértünk, mely azt jelenti, hogy a cégek enyhén bővítik állományukat. A turizmus foglalkoztatási várakozás indexe így elmaradt a GKI EU számára végzett konjunktúrakutatásában mért, a szolgáltatási szektorra számított index értékétől (+7 pont), ugyanakkor meghaladta a nemzetgazdasági átlagot (-3 pont). Magasabb volt a kereskedelem és az építőipar indexénél (0 pont, illetve -1 pont), illetve sokkal magasabb az ipar indexél (-8 pont).


Forrás: VIMOSZ

1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu