Több magyar tervez utazást idén

Nagyjából két évvel a koronavírus-járvány okozta sokk után, úgy tűnik, mostanra helyreállt a magyarok utazási kedve.

A koronavírus-járvány okozta sokk után mostanra tűnik úgy, hogy a magyarok utazási kezdve visszatért a járvány előtti szintre. Azonban a belföldi turizmus számára a folyamatosan emelkedő árak továbbra is komoly kihívást jelentenek. – derül ki egy friss Tárki-kutatásból, amely az Everguest megbízásából készült.

„A magyar lakosság körében végzett kutatásunk kimutatta, hogy a járvány utáni utazási kedv végleg magára talált: az aktív korosztály harmada rendszeresen utazik, míg azok közül, akik tavaly még otthon maradtak, idén már minden tizedik ember tervez valamilyen utazást. Különösen figyelemre méltó, hogy a rendszeresen utazók 83 százaléka idén ismét útnak indul" 

– hangsúlyozta Sályi Réka, az Everguest marketingigazgatója.

A válaszadók több mint fele (54%) egy alkalommal, több mint negyede (26%) két alkalommal, 11%-a három alkalommal, míg 9%-a négy vagy több alkalommal utazott az elmúlt évben több napra belföldre vagy külföldre. Ebben az évben az utazók 54 százaléka ugyanannyiszor tervez útra kelni, mint tavaly, 32 százalék kevesebb, 14 százalék viszont több alkalommal.

A felmérés rámutatott, hogy a férfiak és a budapestiek az aktívabb utazók. A férfiak 43 százaléka, míg a nők csak 29 százaléka szeretne idén utazni. Településtípus alapján a budapestiek 56 százaléka, a városiak és a községekben lakók 31-31 százaléka tenne ugyanígy. A korosztályokat tekintve mind a fiatalok, mind a középkorúak 44 százalékának, míg az idősebb korosztályból csupán 18 százaléknak vannak 2024-es utazási tervei. Az iskolázottság alapján nem látható különbség az utazási kedvben.

A magyarok körében továbbra is verhetetlen a Balaton, a válaszadók 76 százaléka szeretne idén a Balatonnál nyaralni. A megkérdezettek ötöde viszont úgy válaszolt, hogy anyagi okok miatt nem tud eljutni idén a Balatonra.

A főváros iránti érdeklődés tovább növekedett, köszönhetően a sikeres belföldi kampányoknak. A válaszadók majdnem háromnegyede (69%) szeretne idén Budapestre látogatni. A többiek elsősorban a főváros zsúfoltságával és a magas árszínvonallal indokolták, hogy miért nem utaznának Budapestre.

„Ez az eredmény elképesztő növekedésnek minősül, ugyanis 2021-ben még mindössze a válaszadók 22,3 százaléka jelezte, hogy érdekelné Budapest nyaralási céllal"

– mutatott rá Belán Miklós, az Everguest alapító ügyvezetője, hozzátéve, továbbra is kérdés, hogy ezt az érdeklődési szintet mikor sikerül konkrét foglalásokká alakítania Budapestnek.

Arra a kérdésre, hogy vajon hatással lesz-e az infláció 2024-ben is az utazási és az étteremlátogatási lehetőségekre, a válaszadók 60 százaléka válaszolt igennel. Továbbá 89 százalékuk válaszolt igennel arra a kérdésre, egyetért-e azzal, hogy a magyar szállodákban elszaladtak az árak az elmúlt évben.

A kutatás Magyarország felnőtt korú lakosságára reprezentatív, 1023 fő megkérdezésével készült.


Forrás: turizmus.com

1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu