Palóc hagyományok nyomában

Családias hangulatú vendégházak a festői szépségű Kazár községben várják vendégeiket. Három kényelmes és otthonos vendégház, a Jószerencsét I. és II. Vendégház, valamint a Bányász Vendégház minden igényt kielégít, legyen szó pihenésről, kikapcsolódásról vagy aktív kikapcsolódásról.

A Nógrád vármegyei településen számos múzeum és kiállítás várja az érdeklődőket. A Borbála Vendégházak három különálló vendégházból áll, melyek külön-külön is értékesítésre kerülnek. A programcsomag kialakítása során a kulturális hagyományok ápolása, a vidéki örökségek megőrzése a fő cél. 


Palóc hagyományok nyomában

Első nap: Érkezés és a környék felfedezése
Érkezés délután 14 órát követően Kazárra, szállás elfoglalása, Szabó Imréné szálláshely-szolgáltató körbevezeti a vendégeket, ismerteti a fontosabb tudnivalókat a tartózkodás során.

Ahogyan a vendégházak elnevezései is mutatják, a településen nagy hagyományai vannak a bányászatnak. Számos nevezetesség kapcsolódik ehhez. A vendégházak gyűjtőneve is ennek állít emléket, ugyanis Szent Borbála a bányászok védőszentje. 

Ezt követően késő délután lehetőség van megtekinteni az alábbi kiállítást:

Bányászati kiállítás és Tájház – Kazár: Az eredeti palóc parasztházban Kazár bányász múltjának állít emléket. A kiállításon egyenruhákat, felszereléseket, eszközöket, bányászattal kapcsolatos könyveket, kitüntetéseket és egyéb dokumentumukat lehet megtekinteni. Emellett a falu hagyományos palóc múltja is megelevenedik ebben a csodálatos parasztházban. Igény esetén van lehetőség beöltözni palóc népviseletbe. 

Vacsora: Helyi tradicionális italok és ételek a vendégháznál

Második nap: Kazár felfedezése, népi hagyományok megismerése
Reggeli: Igény esetén helyi termelőktől vásárolt alapanyagok biztosítása

Délelőtt: kirándulás a Riolittufához, körbevezetés - Közép-Európában egyedülálló képződmény

Ebéd a helyi étteremben, a Laskateraszon, ahol számos palóc hagyományos étel is megkóstolható – többek között a laska is

Kézművesház – a népi mesterségeket mutatják be (szövés, kosárfonás, korongozás) - mindezek kipróbálhatók is.

A kiállításokon helyi idegenvezetés és tárlatvezetés igény esetén megoldható. 

Vacsora: Közös főzés a vendégháznál – bográcsozás

Harmadik nap: Környék látnivalóinak felfedezése folytatódik 

Lovaskocsis program, a helyi lovarda lovainak igénybevételével / esetleg lehetséges lovastúra - a North Star Lovasiskola előzetes bejelentkezés alapján fogadja a vendégeket, különböző programok közül lehet válogatni

Árakról és további részletekről tájékozódjon a honlapon: https://kazarszallas.hu/, illetve a ott található elérhetőségeken!



1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu