Szakmai tanulmányút - Finnország

2024. április 15-én Finnországból érkezett Magyarországra a Ruraltour (korábban: EuroGites) egykori elnöke.


Finnországból érkeztek tanulmányútra turisztikai szakemberek a vidéki Magyarország felfedezésére

Finnországból érkezett hazánkba Aalto Kimmo és Eilja Mansikkamäki szakmai tanulmányútra. Aalto, a Ruraltour (régebben: Eurogites) egykori elnöke, jelenleg alelnöke, a vidéki turizmus szakértője és Eilja, szakújságíró tartottak szemlét a vidéki Magyarországon. Budapesti érkezésüket követően a látogatás fókuszában a magyar vidéki turizmus megismerése, a rejtett turisztikai attrakciók felfedezése állt.

Az utazás több olyan vidéki megállóhelyet tartalmazott, melyeknek nemzetközi jelentősége van, illetve a vendégforgalom és a vidéki turizmus szempontjából is kiemelt jelentőséggel bír. 

Ennek alapján esett választás Hollókőre. Az UNESCO Világörökség részét képező Hollókő igazi gyöngyszem a külföldi turisták számára. A finn szakemberek látogatásuk során megismerték a hollókői várat, számos kisebb manufaktúrát és kézműves vállalkozást. Az út ezt követően Eger és környékén folytatódott. A Szalajka-völgyében tett kirándulás, továbbá a Szilvásváradra tett kitérő felejthetetlen élményt okozott a résztvevőknek. Szilvásvárad a lipicai ménesállománnyal szintén lenyűgözte a szakembereket. A nap utolsó megállója Farkasmály volt, ahol a lenyűgöző pincesor nyerte el a tetszésüket. 

A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége képviselőivel 2024. április 16-án találkoztak a delegáció tagjai. A szakmai beszélgetésre Cserkeszőlőn került sor, egy autentikus falusi szálláshelyen, a Győri Lovastanyán. A Cserkeszőlőn található szálláshely 4 napraforgós Nemzeti Tanúsító Védjeggyel rendelkezik. Hagyományos berendezési tárgyak, tágas szobák és kiváló vendégfogadó várta az utazásról megérkezőket. A szolgáltatások között megtalálhatók a helyi alapanyagokból készülő ételek és italok kínálata, továbbá a vendégfogadó ház körüli állatai is: lovak, bárányok. 

A reggelivel egybekötött beszélgetésen a FATOSZ Központi Irodájának munkatársaival találkoztak. A szakmai tapasztalat megosztás során bemutatásra került a hazai falusi turizmus rendszere, a szolgáltatók sajátos működési jellege, a magyar falusi turizmusban lévő vállalkozások helyzete és nehézségei. Emellett a hazai és EU-s pályázati lehetőségekről, a magyar falusi turizmusban rejlő értékekről is szó esett. A beszélgetés mellett finom ételeket és italokat kóstoltak a vendégek. A magyarországi találkozóról később hivatalos cikk is készülni fog, melyet megjelentetünk mi is. Reméljük, hogy a találkozás egy jövőbeli közös együttműködés első lépése. 

A borítékon látható fotón balról-jobbra az alábbi szakemberek láthatók:  Aalto Kimmo, Győri Imre, Glózik Klára, Tóth Virág Judit, Frankó Pál és Eilja Mansikkamäki

1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu