Elérhetőek a márciusi Turizmus Konjuktúra Index eredményei

A márciusi TKI Index arra mutat rá, hogy a turizmus cégei kedvezőbb helyzetben vannak, mint a többi szektor vállalkozásai.

A VIMOSZ a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal és a GKI Gazdaságkutató Zrt.-vel közösen havi gyakorisággal méri a turizmusban a konjunktúra várható alakulását és publikálja a Turizmus Konjunktúra Indexet, a piac és a közvélemény számára ezzel nyújtva információt a közeljövőben várható trendekről.

Márciusban a turizmusban működő cégek helyzetüket stagnálás közelinek érzékelték (az index értéke -2 pont volt a -100 és +100 közötti skálán értelmezve). A TKI index közel megegyezett a GKI EU számára végzett konjunktúra-kutatásában mért szolgáltatási szektor konjunktúraindexével, meghaladta ugyanakkor nemzetgazdasági átlagot képviselő GKI üzleti bizalmi indexet (-5 pont). Emellett magasabb volt az ipar (-6 pont), jóval magasabb az építőipar (-20 pont) és a kereskedelem (-13 pont) indexénél – közölte a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ).

Az elmúlt három hónapban nem változott a kereslet a turisztikai ágazatban igényelt munkaerő iránt (az előző év azonos időszakához képest). Az elmúlt hónaphoz képest azonban 2 ponttal nőtt az index értéke. A következő három hónapra vonatkozóan +6 pontot mértek, mely azt jelenti, hogy a cégek állománya az egy évvel ezelőttihez képest várhatóan bővülni fog.

Forrás: GKI

Megjegyzés: -100-tól +100-ig terjedő skálán (ahol -100: jelentősen romlik, +100: jelentősen javul)

Márciusban a turisztikai cégek 58%-a szolgáltatási árainak növekedéséről számolt be az elmúlt 3 hónapra (az előző év azonos időszakához mérten), 36%-uk nem változtatott az árakon, míg csökkenést 6% jelzett. Az áremelkedés előző év azonos időszakához mért átlaga február után márciusban is 10%-os volt. A működési költségek emelkedése (+17%) és a szolgáltatási árak növekedése közötti olló márciusban tovább zárult (legutóbb 2022 októberében volt ennél kisebb a különbség).

Forrás: GKI

A következő három hónapban az előző év azonos időszakához képest a szállásadók 26%-a növekedést, 66%-uk stagnálást, 8%-uk visszaesést vár a vendégéjszakák számában. A vendéglátásban működők közül 21% vár vendégforgalom növekedést az előző év azonos időszakához képest, míg 69% stagnálást, 10%-uk pedig visszaesést vetít előre.

Az egyéb turisztikai szektorban működők 14%-a vár ügyfélforgalom növekedést az előző év azonos időszakához képest, míg 86%-uk stagnálást prognosztizál. Visszaesést senki sem vár.


Forrás: VIMOSZ

1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu