Nőtt az idei a húsvéti vendégforgalom a szálláshelyeken

A húsvéti ünnepek alatt több mint 270 ezer vendég közel 600 ezer éjszakára foglalt szállást az NTAK adatai szerint.

A tavalyi ünnepi hosszú hétvégéhez képest 3%-kal magasabb forgalmat hozott az idei húsvét a hazai szálláshelyeknek. Több mint 270 ezer vendég közel 600 ezer éjszakára foglalt szállást a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint. Ezeknek több mint 65%-át vidéken, közel 35%-át pedig a fővárosban regisztrálták.

A belföldi vendégek száma 138 ezer volt. Ők nagycsütörtök és húsvéthétfő között több mint 300 ezer éjszakára foglaltak szállást. Közülük a legtöbben a Balaton, valamint a Mátra-Bükk térségét és Budapest környékét keresték fel. A vidéki szálláshelyek vendégéjszakáinak közel háromnegyede hazai turistáktól származott. Az utazók 16%-a 18 év alatti volt, ami mutatja, hogy a családok is szívesen útra keltek húsvétkor.

Országszerte 9%-kal haladta meg a külföldi vendégforgalom a tavalyi ünnepi hosszú hétvége adatait. A budapesti vendégéjszakák 89%-át a nemzetközi utazók adták. A legtöbben Németországból, Olaszországból és az Egyesült Királyságból érkeztek a fővárosba. A vidéki desztinációk szálláshelyeit pedig főként csehek, szlovákok és németek töltötték meg. Ők elsősorban a Balatonra, Bük-Sárvárra, valamint Debrecen és térségébe látogattak el a hosszú hétvégén. A legnagyobb külföldi vendégforgalom a főváros mellett Büköt, Hévízt, Sárvárt és Hajdúszoboszlót jellemezte. A legjellemzőbbek a kétfős, két éjszakás foglalások voltak, de sokan ennél is hosszabban időztek hazai tájainkon.

Az előző évhez hasonlóan Budapest után a fürdővárosok; Hévíz, Hajdúszoboszló, Bük és Zalakaros voltak a legfelkapottabb desztinációk. A térségek közül a legnagyobb, 7%-ot meghaladó forgalomnövekedésnek Sopron-Fertő, valamint Bük-Sárvár szálláshelyei örülhettek.

Országos szinten a vendégéjszakák közel 53%-a szállodákban, 32%-a pedig magán- és egyéb szálláshelyeken valósult meg. A szállodák nagyszombaton jártak leginkább csúcsra; kihasználtságuk a fővárosban elérte a 81%-ot. A vendégek több mint 13 milliárd forintot hagytak húsvétkor a szálláshelyeken, ebből közel 6 milliárd forint a belföldiekhez volt köthető.


Forrás: turizmus.com

1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu