Kiderült, melyek Debrecen város idei borai

Kihirdették a Debrecen város bora 2024 verseny nyerteseit, amelyekkel az elkövetkező egy évben a helyi hivatalos eseményeken, gasztrokulturális programokon és az éttermek borkínálatában is találkozhatunk.

Debrecen Megyei Jogú Város a Debreceni Borozó bor- és gasztronómiai magazinnal együttműködve egy évtizede minden évben kiválasztja azokat a borokat, amelyek érdemesek a Debrecen város bora kitüntető címre. Ezek a nemes nedűk – származzanak is hazánk bármely kiváló borvidékéről – egy esztendőn keresztül viselhetik a Debrecen város bora címet.

Az először 2015-ben meghirdetett borverseny elsődleges célja, hogy a zsűri kiválassza azokat a legkiválóbb magyar borokat, amelyek Debrecen hivatalos eseményein, gasztrokulturális programjain, a helyi éttermek borkínálatában, illetve reprezentációs ajándékként méltón képviselik a Kárpát-medence borkultúráját.

Debrecen város bora idei borversenyének első fordulójában 21 borvidék 130 pincészetének 500 bora vett részt. A tét nagy volt, miután a legjobb eredményeket elérő pincészetek kaptak meghívást a cím odaítélését eldöntő borbírálatra. A nemzetközi borbírákból és a magyar borásztársadalom ismert személyiségeiből álló rangos zsűri az utolsó fordulóban 12 borvidék 27 pincészetének 100 bora közül választotta ki a győztes tételeket.Az értékelést és rangsorolást a nemzetközi 100 pontos bírálati szempontrendszer szerint végezték el a szakemberek és 7 kategóriában neveztek meg csúcsbort.

A díjátadóval egybekötött sajtótájékoztatót a Mercure Debrecen Winestone Éttermében rendezték meg február 21-én.

Kerekes Sándor, a Debreceni Borozó alapító szerkesztője köszöntőjében úgy fogalmazott: örömteli, de hosszú folyamat, amikor évről évre kiválasztják Debrecen város borait. A megmérettetés 10 éves évfordulója kapcsán kiemelte, hogy Debrecen városa a kezdetektől támogatta ezt a folyamatot.

Papp László polgármester elmondta, büszke arra, hogy Debrecen az elmúlt évek nehézségei ellenére is minden esztendőben megszervezte a Debrecen város bora versenyt. Felhívta a figyelmet arra is, hogy tíz év elteltével sem veszít népszerűségéből a kezdeményezés, a felhívásra ugyanis a legutóbbi versenyre jelentkeztek a legtöbben és a legjobb minőségű nedűkkel.

A program idén első alkalommal valósult meg a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. égisze alatt. Mészáros Réka, a társaság ügyvezetője felidézte, hogy Debrecen város bora minden évben megjelenik a város gasztronómiai eseményein, a Debrecziner Gourmet Fesztiválon és a Debreceni Bor- és Jazznapokon. „Amellett, hogy a helyi fesztiválokon a helyi kulturális értékekre hívjuk fel a figyelmet, a győztes borokkal egy korty Debrecent is kínálhatunk a látogatóknak” – fogalmazott.

Kovács Pál, a Magyar Bor Akadémia rendes tagja, a Debreceni Borozó lapkiadója először Debrecen és a bor több évszázados kapcsolatának legfontosabb történéseit összegezte. „A Debrecen város bora presztízse oly mértékben megemelkedett, hogy a zsűribe idén már nemzetközi borbírákat kellett meghívnunk” – emelte ki.

A köszöntők után nemcsak a legjobbnak ítélt borok, hanem a különleges szabrázs-technika is bemutatkozott: a város pezsgőjét karddal nyitotta ki Vállai Béla sommelier-borkurátor.


További infromációk olvashatók itt: https://turizmus.com/szallashely-vendeglatas/debrecen-varos-bora-2024-fonix-rendezvenyszervezo-nonprofit-kft-1190980

1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu