2023. évi összefoglaló

A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége 2023-ban is a vidéki-falusi szálláshely-szolgáltatók, programszolgáltatók és termelők érdekében végezte szakmai munkáját. A 2023. évi főbb tevékenységeinket egy összefoglaló cikkbe szedtük össze.

A statisztikai adatok vizsgálva a vidéki-falusi turizmus teljesítménye 2023-ban az előző évhez képest növekedést ért el. A magán-és egyéb szálláshelyek kétségtelenül meghatározó szereplői a hazai szálláshely-szektornak. A 2023. októberi elérhető NTAK adatok alapján számosságát tekintve 19 191 db működő magán-és egyéb szálláshely egység található Magyarországon. A vállalkozások szerkezetét tekintve a magánszálláshelyek a könnyen kezelhető adószámos magánszemély formát választják adózás szempontjából. Falusi szálláshelyek a teljes vidéki magán-és egyéb szálláshely szektornak hozzávetőlegesen a 10%-át tették ki. A vidéki Magyarországon a számok az alábbiak szerint alakultak 2023 októberében: 12 239 működő egységet, 31 868 kiadható szobát és 111 763 kiadható férőhelyet jelentett. A vidék jelentőségét mi sem jelzi jobban, hogy az összes magán-és egyéb szálláshelyen belül a vidéki Magyarország részesedése a teljes piacból 63,77%. A vendégforgalmi adatokat a teljes 2023. évi adatok közlését követően fogjuk elérhetővé tenni. 


A legfontosabb szakmai mérföldkövek 2023-ban a Szövetség életében alábbiak voltak: 

Az első jelentőségteljes találkozó a 2023. április végén megrendezett Megyei Vezetők Értekezlete volt, melynek vasárnapján az éves, rendes közgyűlésünket is megtartottuk. A Megyei Vezetők Értekezletén közösen áttekintettük a 2022. év minden apró szakmai mozzanatát, részletes beszámolók hangzottak el a napraforgós Nemzeti Tanúsító Védjegy megújításáról. A közgyűlésen az Alapszabály módosításait szavaztuk meg és szakmai eszmecserével közösen döntöttük el, hogyan lehetne hatékonyabban képviselni a falusi szállásadók érdekeit. 

2023. márciusában indítottuk útjára a Vidéki Turizmus katalógus jelentkezési felületét. Mára, a katalógust már mindenki a kezében tarthatja, továbbá a honlapunkon online, lapozható formátumban is meg lehet tekinteni. A katalógus bemutatja a FATOSZ legfőbb szolgáltatásait, a hazai turisztikai régiók sokszínűségét és kulturális gazdagságát, segítve ezzel a helyi vállalkozásokat és turisztikai lehetőségeket határon belül és túl.

Nemzetközi kapcsolatok erősítésében hatalmas előrelépés történt, a Ruraltourral való partnerség 2023-ban teljesedett ki. Soha nem látott mértékű szakmai, érdemi megbeszélések, nemzetközi konferencián való részvétel, és a közgyűlésen való képviselés is megtörtént. A RuralTour nemzetközi közgyűlésén való részvétel lehetőséget teremtett a Szövetség számára a tapasztalatok cseréjére és a globális falusi turizmus fejlesztésére.

2023. áprilistól kezdve a napraforgós Nemzeti Tanúsító Védjegy megújítási folyamata a második fokozatra lépett. Intenzíven dolgozott a belsős és külsős munkacsoport is, így 2023. legvégére összeállt az anyag, ami a tesztelési fázisban tart. 

A 2022-ben forgatott falusi turizmus imázsfilm publikálása megtörtént. 2023. szeptember 27-én a Turizmus Világnapján tettük közzé a filmet, rengeteg pozitív visszajelzés érkezett az elkészült alkotásra. 

Új kezdeményezésként az „Év Falusi Szálláshelye” verseny jelent meg a portfóliónkban. 150-nél több jelölés, 5000 feletti szavazat és rengeteg érdeklődés vette körbe a versenyt. A kezdeményezés célja a minőségi turisztikai élmények előmozdítása a vidéki területeken, a szálláshelyek méltó elismerése volt. 

Részt vettünk az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon. Minden nap más-más kiállító volt jelen, ezzel is segítettük a szolgáltatókat. Hagyományosan a kiállítás megjelenéssel párhuzamosan, megrendezésre került a „Régiós Falusi Szolgáltató” díjak kiosztása. A díjjal elismerésre méltó falusi szolgáltatókat ismertünk el, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtanak a vidéki turizmus terén.

Év végén, szintén a hagyományoknak megfelelően meghirdettük „Adventi Nyereményjáték” -kunkat. A közösségünk számára szervezett adventi nyereményjátékunkkal karácsony közeledtével emeltük a hangulatot és köszöntöttük az ünnepeket.

A „Lehetőségek a falusi turizmusban” képzésünk 2023-ban is sikeres volt. 3 alkalmon 74 fő végezte el sikeresen a tanfolyamot. 

A napraforgós Nemzeti Tanúsító Védjegy eljárásban 2023-ban négy Bíráló Bizottsági ülést tartottunk, ahol összesen 82 eljárást folytattunk le, sikeresen. 

Novemberben, rendkívüli közgyűlésen, az Alapszabály módosítása is megtörtént, így aktualizálsára kerültek telephelyeink és lehetőséget teremtettünk a pártoló / együttműködő partneri jogállásra.

Köszönjük mindenkinek, aki hozzájárult ezekhez a sikerekhez, és reméljük, hogy a következő évben is együttműködhetünk a vidéki turizmus további fejlesztése érdekében!


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu