Turizmusfejlesztési Hozzájárulás (TFH) - hasznos infromációk

Mi mindent érdemes tudni a turizmusfejlesztési hozzájárulásról? Mi jelent ez a szálláshely-szolgáltatók számára? Az alábbi összefoglaló segít eligazodni a sok információ között!

Mi ez?
A turizmusfejlesztési hozzájárulás (TFH) egy korábban meglévő adó volt a vendéglátó egységekre, melyet a 2016. évi LXVI. törvény  vezetett be. 2020. január 1-től kiterjesztették az összes hazai szálláshely szolgáltatókra is (az adózási formától és a szálláshely típusától függetlenül mindenkire, így aki adószámos magánszemély annak is szükséges). A bevezetését egyben kezelték a szálláshely szolgáltatás 18%-os áfájának 5%-ra való csökkentésével. Vagyis valójában egy áfa körös számára ez összességében 9%-os tehercsökkentést jelent, de nem áfa körösök, vagyis például áfa mentesek számára ez 4%-os adónövekedést jelent.

Mekkora az adó?
4%-os adó, melyet a bevétele után kell fizetni. Az adó alapja az egyéb adókkal csökkentett jövedelem, tehát amennyiben a számlán külön szerepel szállásdíj és ifa (esetleg áfa is) - tehát nem egyben számláz mindent - akkor az adó alapja csak a szállásdíj lesz. Vagyis például az ifa-ra és az áfa-ra nem kell fizetni a hozzájárulást.

Kinek és hogyan kell fizetni?
Állami adó, vagyis a NAV-nak fizetendő a 10032000-01079122 NAV Turizmusfejlesztési hozzájárulás bevételi számlára. A közleménybe az adószámot szükséges beírni. 

A bevallás és a fizetés gyakorisága
Az adót be is kell vallani, a bevallás gyakorisága az áfabevallás gyakoriságához igazodik. Tehát amennyiben nincs havi, vagy negyedéves áfabevallási kötelezettsége, akkor tárgyévet követő év február 25-ig kell megállapítani, befizetni és bevallani az egész éves összeget. Havi áfa bevallóknak ugyanez havi bevallás és fizetési kötelezettség és tárgyhót követő hónap 20-áig kell megtenni.

Amennyiben alanyimentes és év közben átlépi a mentes határt, akkor a TFH-ra be kell adni egy időszaki záró bevallást és ezt követően az áfa gyakoriságnak megfelelő TFH bevallásokat kell beadni az év során.

Akkor is kell bevallást készíteni, ha volt érvényes üzemeltetési/működési engedélyem, de vendégem nem volt 2023-ban? 

Igen, minden esetben a bevallást, el kell készíteni. 

Ha Ön csinál áfa bevallást a külföldről igénybevett szolgáltatás miatt (airbnb és booking szolgáltatási jutaléka miatt például), akkor havonta kell megcsinálnia a TFH bevallást és fizetést. Ha nem volt valamelyik hónapban áfa bevallás, akkor azokat a hónapokat az éves bevallásba kell betenni. 

A bevallásnál a számla teljesítés dátuma számít, vagyis adott hónapra fizetendő és bevallandó TFH-t az adott hónapban teljesített számlák alapján számolja ki. Tehát nem a kiállítás dátuma számít!
A fentiek igazak az éves bevallásnál is, csak az itt adott évben teljesített számlákat kell alapul venni.
Így ha 2023-ban érkezett a vendége, de csak 2024-ben távozott (vagyis a teljesítés 2024-es), akkor a számla teljes összege beleszámít már a 2024-es évbe.


Hol található a nyomtatvány? 

A bevallás elektronikusan érhető el a NAV honlapján az Általános Nyomtatványkitöltő keretprogramban (ÁNYK), valamint az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA).
ÁNYK
A bevallás ÁNYK-ban futó kitöltőprogramja és a hozzá tartozó útmutató a következő útvonalon található meg:
➢ www.nav.gov.hu → Nyomtatványok → Nyomtatványok ÁNYK-hoz → Nyomtatványkereső

ONYA
A bevallás webes kitöltőprogramja (WebNYK) és a hozzá tartozó útmutató a következő útvonalon érhető el:
➢ www.nav.gov.hu → Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás (ONYA)


Mi a bevallás és a befizetés határideje?

Az éves bevallóknak a 2023-as évről 2024. február 26-ig, ebben a bevallásban a turizmusfejlesztési hozzájárulás alapjának megállapításakor nem kell figyelembe venni a 2023. január 1. és 2023. március 31. közötti időszakot.

További hasznos információk és kitöltési útmutató a NAV honlapján elérhető, amit itt tud megnyitni: https://nav.gov.hu/nyomtatvanyok/letoltesek/nyomtatvanykitolto_programok/nyomtatvanykitolto_programok_nav/23TFEJLH




1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu