Bakonyi sertésszelet galuskával

Bakonyi sertésszelet galuskával

Hozzávalók: 8 szelet csont nélküli karaj, 10 dkg liszt, 4 evőkanál sertészsír, 10 dkg vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 teáskanál só, 1 kávéskanál őrölt bors, 1 teáskanál fűszerpaprika, 6 dl csontlé, 40 dkg gomba, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt. A galuskához: 20 dkg finomliszt, 20 dkg rétesliszt, 2 tojás, 2 teáskanál só, 2 evőkanál búzadara, 3 evőkanál étolaj.

Először a hagymát és a szalonnát apró kockákra vágjuk. A hússzeleteket kiklopfoljuk, széleit néhány helyen bevagdossuk, hogy sütés közben ne púposodjon föl a közepük. Sózzuk, és őrölt borssal megszórjuk, majd lisztben átforgatjuk. Egy serpenyőben zsírt olvasztunk, ebben a karajszeletek mindkét oldalát megkapatjuk. Sütés közben lapátkanállal forgassuk, hogy az értékes nedvek ne jöjjenek ki. Közben a gombát megtisztítjuk, folyó vízben átmossuk, és felszeleteljük.

A pecsenyezsírban átsütjük a szalonnát. Amikor már szép piros, hozzáadjuk a hagymát, majd az egészet együtt átpároljuk. Lehúzzuk a tűzről, és megszórjuk fűszerpaprikával. Csontlével felengedjük, és 10 percig főzzük.

A paradicsomot meghámozzuk, és a paprikával együtt felkockázzuk. Beleborítjuk a hagymás-szalonnás alapba, majd rárakjuk az elősütött húsokat is. Fedő alatt 15 percig pároljuk. Utána a gombát is beletesszük, és ezzel is főzzük 10 percig, de csak kis lángon, többször megrázogatva, nehogy leégjen az étel.

Közben elkészítjük a galuskát. A liszteket elkeverjük a felvert tojásokkal, sóval, búzadarával, étolajjal, és annyi vízzel, hogy megfelelő állagú masszát kapjunk. A galuskát nem kell túlkeverni, és közvetlenül szaggatás előtt készítsük el, mert nem jó, ha sokat áll. Forró vízbe szaggatjuk, leszűrjük, és hideg vízben átöblítjük.

A húsételhez még készítünk egy habarást. A tejfölt liszttel, és egy deci vízzel simára keverjük. Ezzel sűrítjük be a bakonyi szeletünket. Összeforraljuk, és a galuskával tálaljuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu