Császárhús pecsenyelével, kecskesajtos törtbabbal, meggyes párolt káposztával

Császárhús pecsenyelével, kecskesajtos törtbabbal, meggyes párolt káposztával

Hozzávalók: A pecsenyéhez: 50 dkg bőrös császárhús, só, őrölt kömény, 2 evőkanál sertészsír. A törtbabhoz: 30 dkg tarkabab, 2 babérlevél, 1 gerezd fokhagyma, 1 kis vöröshagyma, 15 dkg kecskesajt krém, 2 evőkanál étkezési keményítő, só. A káposztához: 30 dkg vágott vöröskáposzta, 10 dkg magozott meggy, 2 fej vöröshagyma, 2 teáskanál cukor, 2 teáskanál sertészsír, 1 teáskanál őrölt kömény, 1 teáskanál só, 1 evőkanál ecet.

A húst bőrével lefele tepsibe helyezzük, kevés vizet öntünk alá, és 7-8 percre előmelegített sütőbe toljuk, hogy a bőr kicsit megszilárduljon, és könnyebben be tudjuk irdalni.

A babot a főzés előtti este beáztatjuk, másnap leöntjük a vizet róla, és lábosba tesszük. Dobunk mellé babérlevelet, tisztított fokhagymát, egy kisebb vöröshagymát, és vízzel felöntve puhára főzzük. Ilyenkor sót ne tegyünk még bele, mert attól nehezebben fő a bab. Idő közben figyeljük, és ha szükséges, a főzőlevet pótoljuk. Ügyeljünk arra, hogy a főzés végén maradjon még rajta kevés víz, és ekkor ízlés szerint már sót is teszünk hozzá.

A tetejére előkészítjük a kecskesajtot. Vizezett lapon elterítünk egy folpackot, erre ráhalmozzuk a kecskesajt krémet. Befedjük egy másik fóliával, és nyújtófa segítségével a sajtot téglalap alakú, vékony lappá formázzuk. Az egészet tálcára rakjuk, és betesszük a mélyhűtőbe.

A kicsit átpárolt húst bőrével felfelé vágódeszkára tesszük, és keresztbe-hosszába 1-1 cm távolságra beirdaljuk. Mindkét felén átdörzsöljük sóval és őrölt köménnyel. Visszatesszük a tepsibe, ¾ részig felöntjük vízzel, teszünk hozzá 2 evőkanál sertészsírt, és két órán át 120 fokon sütjük. Amikor majdnem elpárolgott alóla a víz, átfordítjuk, és a pecsenyelével öntözgetve, ekkor már magasabb hőfokon szép pirosra sütjük. Akkor készül el, amikor már teljesen puha a hús. 8-10 percnyi hűlés után lehet szeletelni.

A megfőtt babot az alatta megmaradt főzőlével együtt áttörjük, összekeverjük az étkezési keményítővel, és tepsibe halmozzuk. Kb. 2 cm vastag téglalap alakot formázunk belőle. Ezt sütőben 10-15 perc alatt átsütjük, és a végén a megszilárdult kecskesajtot lapokra vágva a tetejére helyezzük. Négy-öt percre visszatoljuk a sütőbe, hogy rápiruljon a sajt.

A vöröshagymát félfőre (hosszanti irányban szálasra) vágjuk. A cukrot lábosban melegítjük (karamellizáljuk), sertészsírt olvasztunk hozzá, ebben forgatjuk át először a vöröshagymát, majd a vágott káposztát. Köménnyel, és sóval ízesítjük, és fedő alatt megpároljuk. Az ecetet csak akkor adjuk hozzá, amikor már majdnem kész, mert ha korán beleöntjük, akkor nehezebben puhul a káposzta. Utoljára keverjük hozzá a magozott meggyet, ezzel már csak pár percig pároljuk, és kész is.

A császárhúst kockákra, a törtbabot téglalapokra vágjuk, pogácsaszaggatóban megformázott meggyes vöröskáposztával, és a pecsenye levével tálaljuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu