Szarvas tokány bográcsban

Szarvas tokány bográcsban

Hozzávalók: (8 főre) 2 kg szarvas comb, 20 dkg füstölt szalonna, 3 vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2 babérlevél, 2 paprika, 2 dl paradicsom sűrítmény, 1 teáskanál őrölt fehérbors, 2 ág rozmaring, 2 evőkanál sertészsír, 2 dl fehérbor, 1 evőkanál só. A nokedlihez: 50 dkg liszt, 4 tojás, 1 teáskanál só. Az uborkasalátához: 1 kg uborka, 1 teáskanál só, 1 evőkanál ecet, 3 evőkanál cukor, 1 teáskanál őrölt paprika.

A hús inasabb részeit levágjuk, és felcsíkozzuk. A hagymákat megtisztítjuk, és kockákra vágjuk. A szalonnát a húshoz hasonlóan feldaraboljuk.

A bográcsba (vagy lábasba) beletesszük a szalonnát, és lepirítjuk benne. A pörcöket egy tányérba kiszedjük. A bográcsban maradt zsiradékot sertészsírral pótoljuk, átmelegítjük, és beleborítjuk a hagymákat. Üvegesre pirítjuk, majd a szarvashús csíkokat is beleforgatjuk. Párolás közben sóval, borssal, babérlevéllel fűszerezzük, majd amikor már kéreg képződött a húson, felengedjük négy dl vízzel, és két dl fehérborral. Hozzáadjuk a feldarabolt paprikát, és a paradicsomlevet is. Mindezekkel együtt kb. két órán át főzzük, idő közben néha megkeverjük, és az elpárolódott levet vízzel pótoljuk, de csak mindig egy kevéssel.

Amikor megpuhult az étel, beletesszük a rozmaringot, és rászórjuk a félretett szalonna pörcöket.

Nokedlit készítünk hozzá. A lisztbe borítjuk a felvert tojásokat, a sót, és annyi vízzel keverjük össze, hogy megfelelő sűrűségű, lágy tésztát kapjunk. A masszát ne keverjük simára, csak gyorsan dolgozzuk össze. Forró vízbe beleszaggatjuk. Amikor megfőtt leszűrjük, és kevés, felmelegített zsírban átforgatjuk.

A salátához az uborkát megtisztítjuk, legyaluljuk, és besózzuk. Tíz perc állás után kinyomjuk a levét. Az ecetet és cukrot egy dl vízben feloldjuk, és az uborkára öntjük. Ízlés szerint meg lehet szórni őrölt paprikával, fokhagymadarabkákkal, de tejfölösen is nagyon finom.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu