Százrétű kalács

Százrétű kalács

Hozzávalók: (2 tepsi kalácshoz) 1 kg félfogós liszt, 1 evőkanál cukor, 10 dkg élesztő, 6 dl langyos tej, 1 kávéskanál só, 2,5 dl étolaj, 1 tojás. A töltelékhez 50 dkg kristálycukor, 3 vaníliás cukor, 1,5 dl étolaj.

A liszt közepébe beletesszük az élesztőt, felöntjük 2 dl langyos, cukros tejjel, és megvárjuk, míg megkel. A maradék tejben elkeverjük a sót. Ezzel, és 2,5 dl étolajjal bedagasztjuk a tésztát. Lágy anyagot kapunk, amit nem kell keleszteni. Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, ott is átdolgozzuk, majd két cipót formálunk belőle.

Az első bucit kézzel széthúzzuk a deszkán kör alakúra, akkorára, amekkorára tudjuk. A tetejét átkenjük olajjal, és gazdagon megszórjuk vaníliás kristálycukorral. A szélétől a közepe felé, kb. 10 cm távolságban bevagdossuk a tésztát, de nem a közepéig, csak 15-20 cm mélységben. Ezeket a darabkákat egyenként a közepére felhatjuk, mindegyiket megkenjük olajjal, és megszórjuk cukorral. Az első után a szemben lévő cikkelyt hajtjuk, és így tovább mindaddig, míg az összes elfogy. Az utolsót már nem olajozzuk, és cukrozzuk, csak beborítjuk vele a tésztát. Az így kialakult kis dombocskát tepsi nagyságúra, kézzel széthúzzuk, és kikent, vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. Ott még elegyengetjük, majd a tetejét késsel bekockázzuk, felvert tojással megkenjük, és végül még egyszer megszórjuk cukorral. Sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük.

Melegen szeleteljük, és máris fogyasztható. A másik bucit ugyanígy készíthetjük el.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu