Gesztenyelekvár és gesztenyemassza

Gesztenyelekvár és gesztenyemassza

ozzávalók: A lekvárhoz: 2 kg gesztenye, 70 dkg cukor, fél kávéskanál nátrium-benzoát, 4 dl víz, 4 evőkanál rum. A masszához: 1 kg főzött, tisztított gesztenye, 25 dkg porcukor, 10 dkg margarin, 2 evőkanál rum.

A lekvárhoz való gesztenyét előző este beáztatjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és kb. 20 perc alatt puhára főzzük. A langyos vízből kivéve megtisztítjuk, és paradicsompasszírozón, vagy diódarálón ledaráljuk. Megúszhatjuk a tisztítást, ha a félbevágott főtt gesztenyéket fokhagymapréssel átnyomjuk, héját kidobjuk.

A vizet nagyobb lábosban a cukorral együtt felforraljuk, ebbe a szirupba keverjük bele a darált gesztenyét. Célszerű vaslemezt tenni alá, nehogy leégjen. Hozzáadjuk a nátrium-benzoátot, és pár perc alatt készre főzzük. Aki szereti, tehet bele kevés rumot is. Még forrón üvegekbe töltjük, tetejére 1-1 evőkanál rumot öntünk, hogy a levegőt elzárja, lefedjük, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Gesztenyés süteményekbe nagyon finom töltelék, de önmagában is fogyasztható nyalánkság.

A masszához 1 kg darált gesztenyét használunk fel (természetesen előfőzve, tisztítva), ehhez adjuk a porcukor, a margarint, és ízlés szerint rumot. Alaposan összegyúrjuk. Tálkákba, vagy fóliába csomagolva lefagyaszthatjuk, így bármikor süteménybe, vagy pürébe felhasználható.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu