Diós-mákos bukta

Diós-mákos bukta

Hozzávalók: 70 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 10 dkg cukor, csipetnyi só, fél liter langyos tej, 1 evőkanál sertészsír, fél dl étolaj, 1 tojás sárgája. Töltelék: 25 dkg darált dió, 10 evőkanál cukor, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 25 dkg darált mák, 20 dkg cukor, 1 bio citrom reszelt héja, fél citrom leve. A tetejére 1 tojás.

A tejet meglangyosítjuk, egy teáskanál cukrot hintünk bele és rámorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, míg megkel.

A lisztbe beletesszük a cukrot, a sót, a zsírt, az étolajat, és a tojás sárgáját. A felfutott élesztős tejjel bedagasztjuk a tésztát. Addig húzogatjuk, amíg az edény falától elválik, és hólyagos lesz. Ekkor olajjal átkenjük a tetejét, konyharuhával letakarjuk, és egy órát kelesztjük.

Közben előkészítjük a töltelékeket. A diót a cukorral és a fahéjjal összekeverjük. A darált mákba cukrot, reszelt citromhéjat és citromlevet teszünk.

A megkelt tésztát lisztezett deszkán két cipóra szétválasztjuk. Ezeket egyenként vékonyra kisodorjuk, téglalap alakúra felvágjuk, egy-egy púpos evőkanálnyi tölteléket halmozunk az egyik végébe, majd az üres oldalát ráhajtjuk. Kicsit lenyomkodjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Ott is pihentetjük egy kicsit, felvert tojással átkenjük, majd előmelegített sütőben, vagy kemencében szép színesre sütjük.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu