Dunai halászlé

Hozzávalók: (20 főre) 6 kg ponty, 3 kg szürke harcsa, 18 fej vöröshagyma, só, 1 pritamin paprika, 1 zöldpaprika, 1 fehér paprika, 35 evőkanál őrölt paprika, fél liter paprikapüré, 2 gerezd fokhagyma. A tésztához: 2 kg liszt, 15 tojás, 1 dl víz.

A főzés előtti napon a halakat megtisztítjuk, és nagyobb darabokra, széles szeletekre vágjuk. Mindegyiket alaposan besózzuk, majd egy nagyobb edénybe tesszük. A vöröshagyma mennyiség harmadát megtisztítjuk, és ráreszeljük. Hideg helyen egy éjszakát állni hagyjuk.

Másnap a halat bográcsba tesszük, és felöntjük annyi hideg vízzel, hogy jó bőven ellepje. Ilyenkor még 2-3 fej vöröshagymát fél karikára vágva ráteszünk. Amíg felforr a víz, egy nagyobb fazékban előkészítjük a paprikás alapot. Két fej vöröshagymát kevés vízben puhára párolunk, közben a színes paprikákat vékony csíkokra vágjuk. Beleborítjuk a hagymás lébe, majd hozzáöntjük az összes őrölt paprikát. Kétliternyi főzőlevet kiveszünk a bográcsból, és ezzel összeforraljuk a paprikás zöldségeket. Végezetül még a paprikapürét is beleöntjük.

Ezzel a sűrítménnyel ízesítjük halászlevünket. Összeforraljuk. Fontos, hogy 15 percig egyfolytában lobogjon. Ekkor két gerezd zúzott fokhagymát teszünk bele. Amennyiben szükséges, még sózhatjuk, és az elkészülés előtt 3-4 perccel a halak belsőségeit is beleöntjük.

A tésztához a tojásokat felütjük, a vízzel együtt felverjük, és a lisztbe öntjük. Addig gyúrjuk, amíg a tésztánk összeáll. Deszkára borítva egy szép nagy cipót alakítunk belőle, amit 15 percig pihentetünk. Ekkor először félbevágjuk, majd a két cipót kidolgozva mindegyiket újra elfelezzük. Egyenként meggyúrjuk, ismét állni hagyjuk, és csak kicsit lisztezve kisodorjuk. Gyufatésztának összevágjuk, és lobogó forró, sós vízben kifőzzük. Leszűrjük, és a hal mellé, külön tálban tesszük az asztalra.

A dunai halászléből a halszeleteket kiszedjük, a tányérokba először bőven teszünk a tésztából, arra merítjük rá a halászlevet. A halat külön, kistányérban tesszük az étel mellé.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu