Csókakői kolbászos leves

Hozzávalók: 10 dkg füstölt kolbász, 5 dkg füstölt szalonna, 10 dkg főtt füstölt sonka, 10 dkg zöldborsó, 10 dkg zöldbab, 2 evőkanál tejföl, 2 petrezselyemgyökér, 2 sárgarépa, 1 paradicsom, 1 tv-paprika, 1,5 l csontlé, 1 evőkanál sertészsír, 2 vöröshagyma, 6 gerezd fokhagyma. Fűszerek: 1 teáskanál só, 2 teáskanál őrölt feketebors, 2 csapott teáskanál őrölt kömény, 3 babérlevél, 3 teáskanál őrölt paprika.

A paradicsomot meghámozzuk, a zöldségeket megtisztítjuk. A sárgarépát, petrezselymet karikákra, a vöröshagymát kockákra, a fokhagyma gerezdeket kétfelé vágjuk. A paprikát kicsumázzuk.

Egy fazékban felolvasztjuk a zsírt, lesütjük rajta a szalonnát, majd rádobjuk a vöröshagymát, és üvegesre pároljuk. Felöntjük egy deci alaplével, felforraljuk, majd hozzáadjuk a babérlevelet és a fokhagymát. Újabb fél liter csontlével hígítjuk, és amikor felforrt, a levesbe tehetjük a sárgarépát, petrezselymet, paprikát és paradicsomot is. Ezekkel együtt félpuhára főzzük.

Újra csontlevet adunk hozzá, majd a zöldborsó és a zöldbab is belekerülhet. Ekkor fűszerezzük sóval, őrölt köménnyel, őrölt borssal és fűszerpaprikával.

Amikor minden puhára főtt, beletesszük a főtt sonkát, a kolbászt, majd két evőkanál tejföllel behabarjuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu