Almatorta

Hozzávalók: tészta: 20 dkg finomliszt, 10 dkg margarin, 1 tojás sárgája, 1 csapott evőkanál porcukor, 2 evőkanál tejföl, csipetnyi só. Töltelék: 2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 kg alma, 1 citrom leve, 10 dkg kristálycukor, 15 dkg darált dió. Öntet: 3 tojás, 12 dkg cukor, 1 dl tejföl. A forma előkészítéséhez vaj és liszt.

A lisztet tálba borítjuk. Sóval, porcukorral, tejföllel, tojás sárgájával és margarinnal gyorsan összegyúrjuk, majd egy órán át hűtőszekrényben pihentetjük.

Közben az almát megtisztítjuk, lereszeljük. Rányomjuk a citrom levét, zsemlemorzsával és cukorral elkeverjük.

A megpihent tésztából akkora kört nyújtunk, hogy a tortaforma oldalát is befedje. A formát kivajazzuk, liszttel megszórjuk, és belehelyezzük a tésztát. Nem baj, ha az oldalain kicsit túllóg a széle, ezeket sütés után levághatjuk.

A tészta alját dióval megszórjuk, majd rámerítjük az almás tölteléket. Előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük.

Közben elkészítjük az öntetet. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket kemény habbá verjük. A sárgákat a cukorral és a tejföllel összekeverjük, és óvatosan, alulról felfelé keverve hozzáforgatjuk a habot is.

Ezt öntjük az elősütött tortánkra, majd újabb 15-20 percre visszahelyezzük a sütőbe. Aranyló barnára sütjük, majd kicsit hűlni hagyjuk, utána szeletelhető.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu