Vasalós hús reszelt krumplival

Hozzávalók: (7 főre) 14 szelet sertéstarja. Pác: 2 teáskanál só, 2 teáskanál őrölt bors, 1 teáskanál őrölt kömény, 3 gerezd fokhagyma, 1 dl étolaj, zöldfűszer keverék. Köret: 2 kg héjában főtt burgonya, 6 közepes nagyságú vöröshagyma, 3 evőkanál őrölt paprika, 1 teáskanál őrölt bors, 2 teáskanál só, 1 dl étolaj.

Először elkészítjük a fűszerkeveréket. A hozzávalókat étolajjal összekeverjük, és a húsok mindkét oldalát átkenjük vele. Lefedjük, majd egy napon át, hideg helyen pácoljuk.

Másnap gázláng felett vastag platnit felmelegítünk. Ráhelyezzük a régi, szenes vasalót, hogy az is átforrósodjon. Kevés zsiradékot öntünk rá, felteszünk egy szelet húst, amit felülről a vasalóval lenyomunk. Egy-két perc múlva átfordítjuk, azt is kicsit sütjük, és a hús már el is készült. A külseje finom, színesre sült pecsenye, belül pedig a nedvek megmaradnak benne, nem szárad ki az étel.

A körethez a felkockázott vöröshagymát az olajon lepirítjuk, közben a kihűlt, megtisztított burgonyát lereszeljük. A hagymára sót, borsot, őrölt paprikát szórunk, és belekeverjük a krumplit is. Összeforgatjuk, pár perc alatt megsütjük, és a hús mellé kínáljuk. Bármilyen savanyúság, vagy saláta jó hozzá.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu