Erdőlátogatási tilalmat rendeltek el a teljes Gemenci erdőre

Június 14-től erdőlátogatási és vízitúrázási tilalmat rendel el a közvetlen életveszély elhárítása érdekében a Gemenc Zrt.

A Gemenc Zrt. a június 14. és  június 30. közötti időszakban erdőlátogatási tilalmat rendel el a vagyonkezelésében lévő területeken, a rendeletet kiegészítő térkép megjelölt részein. Az indoklás szerint a Duna áradása miatt felázott az erdőtalaj és a fakidőlések kockázata jelentősen megnőtt, valamint a nyári gátak töve is felázott, ami miatt a hullámtéren belüli időszakosan ármentett területekre is betörhet a víz.

A korlátozás a Duna hullámterében, a térképeken pirossal jelzett határon belül, a Gemenc Zrt. vagyonkezelésében lévő, sötétzölddel színezett erdőterületekre és az erdőterületek közötti egyéb, erdőgazdálkodási tevékenységet szolgáló földterületekre vonatkozik. A tiltás gyakorlatilag szinte a teljes Gemenci erdőre, valamint a Mohács és Paks környékén a Duna hullámterében lévő erdőterületekre vonatkozik.

A piros vonallal jelzett területen belül tilos az erdőlátogatás a Gemenci erdőben.

(Fotó: Gemenc Zrt.)

A megjelölt területeken belül a korlátozás időtartama alatt az erdő látogatására a kijelölt túraútvonalakon sincs lehetőség. Az erdőlátogatási tilalom az egyéni és csoportos vízitúrákra is vonatkozik.

 

Túrázási lehetőségek

Az erdőtársaság közleménye szerint a pörbölyi Ökoturisztikai Központ és Keselyűs közötti, csaknem 18 km hosszú árvízvédelmi töltésen kerékpárral és gyalogosan továbbra is lehetőség van a túrázásra. Nem lehet azonban túrázni az Alföldi Kéktúra Pörböly-bajai átkelés közötti szakaszán. Ezen kívül az Ökoturisztikai Központ mellett található vadmegfigyelő is látogatható.

Június 7-től szünetel a menetrend szerinti vonatközlekedés a Gemenci Állami Erdei Vasút teljes szakaszán.


Forrás: turizmus.com

1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu