„Hagyományunk és értékünk alapjai” szakmai rendezvény

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2024. június 18-án szakmai rendezvényt szervez Szatmár fővárosában, Mátészalkán helyi termék és értéktári kiállítással, valamint kóstolóval egybekötve.

A rendezvény célja a helyi termékek és hagyományok bemutatása, valamint a helyi közösséghez való tartozás elősegítése, megbecsülve kulturális és szellemi örökségünket. Ezáltal is támogatva a fenntarthatóságot, a környezettudatos jövőt, a hazai előállítású termelői termékek előállítását és értékesítésének elősegítését.

A rendezvényen bemutatkoznak olyan helyi jó gyakorlatok, amelyeken keresztül a helyi értékeket, termékeket, termelőket, a Rövid Ellátási Lánc értékesítési feltételeit, valamint a többlábon állás lehetőségeit ismerhetjük meg, választ kapva a saját termelésünk és értékesítésünk fejlődése és fejlesztése kapcsán felmerülő kérdésekre.

A rendezvényre meghívott neves előadóktól megtudhatjuk, hogy:

  • Hogyan lehet a gazdákat, a termelői réteget támogatni, hogyan találja meg minden település a saját termékét, kulturális, szellemi örökségét és ezeket hogyan népszerűsíti ország-világ előtt?
  • Milyen lehetőségeket rejt a vármegye?
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegye Értéktára, mint közösségformáló kovász, vagy a Paktumprogram milyen szereppel bír a helyi termék fejlesztésben?


A fórumon bemutatkozik egy hagyományőrző esemény, a panyolai Hagyományőrző Farsang, valamint egy mátészalkai Egyesület, a Minden, ami Szatmár-Bereg, melyek nemcsak a helyi közösségek számára teremtenek értéket, hanem a vármegyében és országosan is. Sikertörténetük és gyakorlati tapasztalataik példaértékűek.

A rendezvény ideje alatt termelői bemutató, kóstoló, valamint vármegyei értéktári kiállítás is látogatható, ahol a termelők és az értéktárban résztvevő kiállítók ismertetik meg az érdeklődőkkel az általuk hagyományos receptek alapján elkészített élelmiszereket, és a vármegyei értéktári kínálatot.

A szakmai rendezvény után az érdeklődők részt vehetnek a Minden, ami Szatmár-Bereg termelő-kézműves üzlet bemutatóján, ahol 100 nm-en tekinthetik meg a vármegye közel 70 helyi termék készítőjének és kézműves alkotójának egyedi kínálatát.


Az esemény részletes programját tartalmazó meghívó ITT megtekinthető.

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztráció: https://miniapp.nak.hu/nak-regisztracio/2024-hagyomanyunk-es-ertekunk-alapjai-mateszalka/


Forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara weboldala

Időpont

2024.06.18 09:30 - 13:30

Kategória

Egyéb

Helyszín

Mátészalka, Képes Géza Városi Könyvtár (Bajcsy-Zsilinszky u. 22.)

1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu