Remélés 2024 - Novaj

Február 17-én, szombaton kerül megrendezésre az idei remélés Novajon.

Február 17-én, szombaton kerül megrendezésre az idei remélés Novajon.
A remélés a farsang végéhez köthető téltemető, tavaszváró alakoskodás a Heves megyei Novaj községben. A legények maskarába öltözve egy ál-lakodalmas menetben végigvonulnak a község utcáin, bekormozva a lányok arcát, s cserébe tojást és szalonnát kapnak, melyet összegyűjtve este megsütnek, elfogyasztanak az iskola épületében.

A menetben részt vevők száma nem kötött, ám vannak állandó, nélkülözhetetlen zsánerfigurák mint például drótos tót, köszörűs, tollas zsidó, kéményseprő, melyek jelenléte nélkülözhetetlen.

A koromnak alapvetően tisztító hatást tulajdonítanak: megszabadít a gonosztól, rossztól, átoktól, betegségtől, sőt, akár egy jó vagy jobb esztendő eljövetelét is jósolhatja. Elnevezése is valószínűsíthetően ebből eredeztethető. Továbbélésében és mai virágzásában fontos szerepet játszott régen a helyi iskola, ma egyesületek, önfeláldozó, hozzáértő személyek.

A remélők ruháinak elkészítése, a menet megszervezése, a kínáló sütemények elkészítése fontos közösségteremtő szereppel bír mind a mai napig.

A novaji remélés 2016-ban az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére került.


Forrás: a Szervezők közösségi oldala és https://csodalatosmagyarorszag.hu


Időpont

2024.02.17

Helyszín

Novaj

1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu