Összefogással védik a vadvirágos réteket az Őrségben

Szeptember derekán önkénteseket várnak a pityerszeri mezőkre.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság önkéntes napot szervez 2020. szeptember 12-én szombaton Szalafőn a Pityerszer körüli rétek megóvása érdekében. Az akcióra várnak minden önkéntes résztvevőt, kicsiket és nagyokat egyaránt, olvasható a nemzeti park weboldalán.

A Pityerszert körülvevő réteken olyan ritka védett növényfajok fordulnak elő, mint a zergeboglár, az osztrák zergevirág vagy a henye boroszlán, ami a nemzeti park címerében is szerepel. A rét egyes részei azonban az elmúlt években becserjésedtek, ezek helyreállítására kerül sor szeptemberben. A szükséges eszközöket, szakmai felügyeletet és segítséget munkatársaik biztosítják. Az önkéntesek segítségére egyes munkafázisok során – levágott cserje összegyűjtése, elhordása – számítanak.

A munkát követően minden önkéntest ebéddel várnak Pityerszeren, majd ingyenes szakvezetést tartanak az érdeklődők számára az Őrségi Népi Műemlékegyüttes területén.

Az önkéntes napon történő részvétel – a pontos létszám megadásával – előzetes regisztrációhoz kötött, melyet a norbert.barath@onpi.hu e-mail címen, vagy a 06 30 210 87 74-es telefonszámon várnak.

A regisztráció határideje 2020. szeptember 9.

Forrás: sokszinuvidek.24.hu