Magyarország vár – Békés kerekezés a Viharsarokban

Békéscsaba és környékének természeti látnivalói és épített öröksége szinte kínálja magát a felfedező kerékpártúrákhoz. Az útvonalakból most kettő kerül bemutatásra.


Csabai körtúra (28 km)

Az útvonal szinte végig a festői szépségű Élővíz-csatorna és a Gerlai holtág mentén, javarészt csendes dűlőúton vagy az erdő sűrűjében. Békéscsabáról, a Széchenyi-ligettől indulva a pósteleki parkerdőbe kerekezünk, amelynek közepén áll az Ybl Miklós tervezte gerlai Wenckheim-kastély romja – eredeti szépségét telepített kronoszkóp mutatja meg. A családias parkban a gyerekeket kisállatsimogató várja, lehet piknikezni, a tűzrakóhelyeken sütni-főzni, de büfé is üzemel. Visszatekerve Békéscsaba kulturális, természeti látnivalóinak felfedezésével zárjuk a túrát; ne hagyjuk ki a főpályaudvar különleges hangulatú Mozdony Büféjét sem!


Szabadkígyósi kastélytúra (15 km)

Békéscsaba központjából indulva, a zöld jelzést követve először a Kereki Kertek és Kenderföldek határolta területen 21 kisebb-nagyobb bányató hatalmas vízfelületének páratlan látványa tárul elénk. A célállomásunk, Szabadkígyós büszkesége a szintén Ybl jegyezte Wenckheim-kastély, amelynek felújítása éppen zajlik. Hatalmas parkja romantikus sétára hív, a kastély tövében pedig egy tavacska vidítja fel a kirándulókat. A kastélypark bejáratánál található lipicai méneshez olyan közel mehetünk, hogy meg is simogathatjuk a lovakat. Tovább kerekezünk az ókígyósi Wenckheim-majorság hajdani központjához, itt megnézhetjük a Szent Anna-kápolnát, valamint a Ferenc József császár és Sisi egykori látogatásának emlékére állított diadalívet.

A kirándulásunkhoz a békéscsabai Tourinform irodában bérelhetnek kerékpárokat, és túratérképekkel is segítenek.

Bővebb információért látogassanak el az alábbi oldalakra: https://visitbekescsaba.com/hu/p/csabai-kortura    https://visitbekescsaba.com/hu/p/szabadkigyos-kastelytura

 

A cikk forrása: turizmus.com

A közzététel időpontja: 2021.10.20.