Megújult a Kövesdi templomrom a Balaton-felvidéki Aszófőn

A Market Építő Zrt. csaknem 50 millió forintból helyreállította a 13. századból származó Kövesdi templomromot a Balaton-felvidéki Aszófőn.

A több mint egy éve kezdődött munkálatok a kőfal állagmegóvásán túl kiterjedtek a műemléki szempontból kiemelkedően értékes szerkezetek restaurálására, a faragott párkánysor és a vakolt felületek megerősítésére, valamint az épület körüli környezetrendezésre is.

Kiigazították a hatvanas években készült helyreállításokat, a sekrestye belső terébe egyedi gyártású padot helyeztek, információs táblát készítettek és 160 méter hosszan kézzel készült vesszőkerítést állítottak az épület köré.

A Market Építő Zrt. közleménye szerint a rom egy 1260 körül épült templom maradványa, amely igényesen megmunkált épületdíszeivel kiemelkedett a falusi templomok közül. Főhomlokzatának freskója a vándorok védőszentjét, Szent Kristófot ábrázolta. Az 1552-ben elpusztult épület alatt georadaros mérésekkel beazonosították a középkori templom körítőfalát is, amely részben az alatta található római kori épület falainak felhasználásával épült.

Beazonosították egy római kori vízvezeték nyomait is, amely egy nagy kiterjedésű épület fürdőjében végződött. A napjárás és a templom tájolásának összevetése szintén páratlan eredményt hozott, ugyanis kiderült, hogy a tavaszi és az őszi napéjegyenlőség idején a homlokzat körablakán késő délután átsütő nap fénye a főoltárra esett. A templomrom környezete ugyancsak jelentős érték, a Natura 2000 ökológiai hálózat részeként fontos turisztikai célpont – tették hozzá.

A Kövesdi templom a második romemlék, amely a Market Építő Zrt. ROM Vándor programjának keretében megújult. A Pest megyei Tök romtemplomát ugyancsak 50 millió forintból 2022 októberére állították helyre. A cég az épített örökség megóvásával és népszerűsítésével indokolta a kezdeményezést, amely több mint 100 romemlék feltérképezésével kezdődött. Terveik szerint évente 1-2 romot újíthatnak föl egyedi megoldásokkal, a különleges védettségi szempontokat figyelembe véve.

Forrás: turizmus.com