Keressük az „Év Falusi Szálláshelyét”

A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége hagyományteremtő céllal hirdeti meg az „Év Falusi Szálláshely” versenyét. Keressük az ország kedvenc vidéki szálláshelyét, a jelöléseket 2023. szeptember 24. éjfélig fogadjuk!

Úgy gondolod, hogy ismered az ország legszebb, legbarátságosabb és legkényelmesebb falusi szálláshelyét? Szívesen megosztanád velünk? Küldd el, hogy mindenki megcsodálhassa a kedvenced!

 

Mi a felhívás célja?

A FATOSZ kétévente osztja ki a „Régiók Falusi Szolgáltatója” díjat. Az elismeréseket hosszú évek óta az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon adjuk. Magyarország turisztikai régióiból egy-egy szolgáltató részesül az jutalomban. A szakmai zsűri és az ajánlások összesítését követően kerülnek kiválasztásra azon szálláshely-szolgáltatók, akik szakmai életútja példaértékű az egész szakmai számára. A régiós díjak mellett országos elismerésben részesül egy olyan személy, aki a falusi turizmusban, mind elméleti, mind gyakorlati tudásával évtizedek óta szolgálja a fejlődést.

Az „Év Falusi Szálláshelye” kategóriát 2023-ban azzal a céllal hozzuk életre, hogy a kiemelt teljesítmények mellett megmutassuk, hogy a hazai falusi szálláshely szektor mennyire sokszínű és különleges. Számtalan falusi szálláshely programjaival, turisztikai termékeivel egyedülálló a piacon. Őket szeretnénk megmutatni most a nagyközönség számára!

 

Hogyan és meddig lehet szálláshelyet jelölni?

Falusi szálláshelyet bárki jelölhet, aki kitölti a jelentkezési lapot. A jelölő, nevének és elérhetőségének megadásával egy fotó feltöltésével és egy rövid indoklással véglegesíti Google Űrlapon a jelentkezést. A szálláshelyek jelölése 2023. szeptember 24. 23:59-ig lehetséges.

 

Mik a pályázati feltételek, hogyan kerül lebonyolításra a verseny?

 • Pályázatot bárki beküldhet, a jelölő nevének és e-mailes elérhetőségének megadásával.
 • A pályázat ingyenes, a jelentkezés nem von maga után pályázati díjat.
 • Egy pályázó maximum 2 db különböző pályázatot nyújthat be. A szakmai zsűri szeptember 4. – szeptember 24. között várja a jelentkezéseket.
 • A szakmai zsűri szeptember 25. – szeptember 28. között előválogatást végez, mely során 10 db pályázatot javasol közönségszavazásra.
 • A közönségszavazásra bocsátott szálláshelyeket a Szövetség hivatalos Facebook oldalán közzétesszük. Innentől kezdve az Önök kezében van a választás lehetősége, hiszen a legtöbb szavazatot gyűjtő szálláshely nyeri el az „Év Falusi Szálláshely” elismerést.

 

Milyen szempontokat vesz számításba a szakmai zsűri az előválogató során?

 • A szálláshely külső megjelenése tükrözi a vidéki hagyományokat, népi építészeti megjelenést
 • A szálláshely vidéken található, falusias környezetben
 • A szálláshely az építészeti megoldásokon túl, a belső megjelenésében (pl: szobák, közösségi terek stb.) is őrzi a vidéki hagyományokat, adott esetben ötvözi modern elemekkel
 • A szálláshely szolgáltatásai sokszínűek (pl: agroturisztikai termékek, állatbarát, családbarát szolgáltatások stb.)
 • A szálláshely rendelkezik minőségbiztosítási rendszer által igazolt Védjeggyel, tanúsítvánnyal stb.
 • A legfontosabb szempont azonban, a harmonikus megjelenés, az otthonosság, az egységes vidéki szálláshely összhatás

A szakmai zsűri a beérkezett anyagokat áttekinti és a 10 legmagasabb pontszámmal rendelkező szálláshelyet közönségszavazásra adja tovább.

A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége hivatalos Facebook oldalán 2023. szeptember 29-én (péntek) közzétételre kerül a 10 vendégház rövid leírásokkal. Innen indul a szavazás! A legtöbb szavazatot elérő szálláshely lesz az „Év Falusi Szálláshelye”.

 

Meddig lehet a közönségszavazatot leadni?

Szavazni 2023. október 3. kedd, 18:00-ig lehetséges. Ezt követően további szavazatot nem fogadunk be!

 

Mikor derül ki a nyertes szálláshely és miben részesül?

A nyertes 2023. október 4-én kerül kihirdetésre. Az elismerést és az azzal járó díjat 2023. október 21-én (szombat) megrendezésre kerülő Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon veheti át a nyertes, aki tárgynyereményen és szakmai elismerésen túl, kiemelt promócióban részesül. Az „Év Falusi Szálláshelye” egy évig birtokolja a címet és az azzal járó lehetőségeket.

Az Év Falusi szálláshelye verseny adatkezelési és részvételi tájékoztató elérhető itt.

A verseny időbeli ütemezése:

Jelentkezési felület megnyílik

2023. szeptember 4.
Jelentkezések fogadása 2023. szeptember 4. – 2023. szeptember 24.
Szakmai zsűri előválogatása (1.kör) 2023. szeptember 25. – 2023. szeptember 28.
Közönségszavazás 2023. szeptember 29. – 2023. október 3. (18.00)
Közönségszavazatok összesítése 2023. október 4.
Díjátadó ünnepség 2023. október 21.