Falusi Vendégfogadók XV. Nemzetközi Sütő-Főző Fesztiválja

Tizenhét évvel ezelőtt, 2006. október első szombatján új, országos fesztivállal gyarapodott a falusi turizmus és a Dél-Dunántúl rendezvénynaptára. Hosszúhetényben, a Zengő lábánál, az igazi mediterrán ősz simogató napsütésében szerveztük meg az első „Falusi Vendégfogadók Országos SütőFőző Fesztiválját”. Az akkori hazai és határon túli vendégfogadók csapatai azóta már körbejárták Baranyát, sőt még a Tolna megyei Bátán is vendégeskedtek. Legutóbb 2022-ben zajlott a verseny Szederkényben, most pedig a Mecsek keleti részére, Szászvárra készülünk! A résztvevő csapatok már tizennégy alkalommal bizonyították, hogy a falusi vendégfogadók kedves és barátságos emberek, igazi virtuózok a fakanál forgatásában! A széles médiaérdeklődés által is kísért rendezvényen a falusi vendégfogadók mellett, kézművesek, borosgazdák, biotermelők és a turizmusképző és szervező intézmények a képviselői is felvették felhívásunkra a fakanalat! Már hosszú évek óta határokon túli csapatokat is köszönthetünk a bográcsok környékén, így a fesztivál nemzetközivé vált.

Most újra lehetőséget kívánunk teremteni versengő kedvű gazdasszonyainknak és gazdáinknak, hogy immár tizenötödik alkalommal, csapatokat alkotva összemérjék tudásukat és alkotó fantáziájukat. Tegyék ezt közös örömünkre, vendégeink és az érdeklődők figyelmét felkeltve a falusi vendég-fogadóknál hozzáférhető gasztronómiai csodák iránt! Ebben az évben a Kelet-Mecsek gyöngyszemének számító Szászvárra várjuk a sütés-főzés mestereit. Az idei szabályaink szerint is minden csapat szabad tűzi sütő alkalmatosságán készítheti el specialitásait. Szászvár nagyközség nevében Vidák Krisztina polgármester szeretettel invitál mindenkit rendezvényünkre.

időpontja: 2023. szeptember 23.(szombat)
helyszíne: Szászvár, Borház körüli tér és utca (Bánya utca 25.)

A Fesztivál tervezett versenyprogramja:

9.00–10.00 előkészületek
10.00 –14.00 sütés-főzés
14.00órától zsűrizés
14.30 – 17.00 kóstoltatás
17.00 – 18.00 eredményhirdetés

Egyéb programok:
❖ kulturális programok a színpadon (hagyományőrző táncegyüttesek, kórusok)
❖ kézműves bemutatók és vásár;
❖ helyi termékek vására;
❖ büfé.

Csapatok: megyei falusi turizmus szervezetek, klaszterek, baráti társaságok, boros, kézművesbiotermelő és turizmusképzésben jeleskedő szervezetek és intézmények válogatottjai is. A lényeg, hogy egy csapat maximum öt főből állhat.

Nevezési díj: 12 000 Ft,

A jelentkezés határideje: 2023. szeptember 18. (hétfő)

A szervezők biztosítják:
– 10 kg-os meglepetés alapanyagcsomag húsfélékből és zöldségekből összeállítva (5 kg hús és 5 kg zöldség csapatonként),
– 1 db pavilonsátor,
– 2 db sörasztal, 2 db sörpad,
– éttermi szalvéta, kóstoltató edények és evőeszközök, kenyér (a közönség kóstoltatásához),
– faszén, tűzifa a tüzeléshez,
– a helyszínen folyóvíz és mosogatási lehetőség,
– zöldfűszerek.

A versenyző csapatok hozzák:
– a szabadtéri ételkészítés technikai hátterét (grill, tárcsa, bogrács, sütő-főző felszerelés, stb.) /Az ételek elkészítéséhez tüzelőanyagként csak fa, vagy faszén használható, amit a rendezők biztosítanak!/
– egyéni fűszereket,
– a terítéshez szükséges eszközöket (terítőt, tálaló eszközöket, evőeszközöket),
– az asztaldíszítéshez szükséges kellékeket,- hűtőtáskát,
– 1 főnek a csapatból orvosi igazolást,
jó hangulatot!

A versenyző csapatok feladata: A szervezők által előkészített alapanyagokból ételek készítése körettel, salátával, amelyet a zsűrin kívül a közönségnek kínálnak kóstolójegy ellenében. Egy csapat többféle ételt is készíthet.

A kóstoltatás menete a következő:
Minden csapatnak legalább 45 adag (15 dkg/adag) ételt fel kell kínálnia kóstoltatásra a közönség számára!
Az elkészült ételeket a közönség a zsűrizés után kóstolhatja meg csak kóstolójegy ellenében.
A közönség az információs pultnál tud kóstolójegyeket vásárolni, amelynek ára: 1.500,- Ft/3 adag. Az a csapat kapja meg a közönség díját, amelyik a legtöbb kóstolójegyet gyűjtötte össze.
Kérjük a csapatokat, hogy ételeiket csak kóstolójeggyel kínálják!

Díjazás
Az I. helyezettnek vándor díj.
I-III. díj
Különdíjak, tárgyjutalmak
Oklevelek

A zsűri
A szakmai zsűri értékeli az ízeken túl az ételkészítés folyamatát, az elkészített ételek esztétikai megjelenését, tálalását, az asztaldíszítést és az ételek bemutatását, valamint az ételekhez kínált borok harmóniáját.

Szállás
A távolabbról érkező csapatok szállás keresésében Kecskés Éva kárászi választmányi tagunk tud segíteni! T: 06 30/4147-159; e-mail: kecskesevike@gmail.com

További információ:
B a r a n y a   M e g y e i   F a l u s i   T u r i z m u s   K ö z h a s z n ú   E g y e s ü l e t
Telephely: 7625 Pécs, Ferenc u. 10
Mobil: 30/394-7625
E-mail: fg4t@gamma.ttk.pte.hu; info@baranyavidek.hu