Augusztusban javultak a turisztikai cégek várakozásai

Augusztusban javultak a turisztikai cégek várakozásai

A nyár utolsó hónapjában 5 százalékkal nőtt a Turizmus Konjunktúra Indexe, magasan megelőzve minden más szolgáltatási szektorban mért konjunktúra index értéket.

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal és a GKI Gazdaságkutató Zrt.-vel közösen havi gyakorisággal méri a turizmusban a konjunktúra várható alakulását és publikálja a Turizmus Konjunktúra Indexet, a piac és a közvélemény számára ezzel biztosítva információt a közeljövőben várható trendekről.

Ebben a hónapban az egyéb turisztikai szektorok teljesítettek a legjobban. Jól érzékelhető, hogy a fesztiválok és az atlétikai világbajnokság mennyire pozitívan hatottak a szereplők értékelésére. Ezek a hatások a többi alszektor pozitív teljesítményéhez is hozzájárultak.

Az alszektorok közül a vendéglátás és a szálláshely-szolgáltatás helyzete enyhén negatív, melynek fő oka, hogy főként a lakosság jövedelmi helyzete miatt az árak emelkedésével nem tud lépést tartani a kereslet. Ennek ellenére mind a két szektor le tudta küzdeni a múlt hónapi csökkenést.

A régiók közül Közép-Magyarországon és Nyugat-Dunántúlon enyhén pozitívak a turisztikai kilátások, míg a többi régió vállalkozásai dekonjunktúrát jeleztek (TKI: -2 és -9 között).

2023. augusztusban a turisztikai cégek 75%-a szolgáltatási árainak növekedéséről számolt be az elmúlt 3 hónapra vonatkozóan az előző év azonos időszakához képest, 23%-uk nem változtatott az árakon, míg csökkenést 2% jelzett. Az áremelkedés átlagosan 17%-os volt (júliusban 14%-ot mértünk). Vagyis a működési költségek újbóli emelkedését a szolgáltatási árak is lereagálják, de a nyári főszezon keresletnövekedésének lekövetése is az okok közé tartozik.

A turisztikai cégek 82%-a jelezte, hogy a következő 3 hónapban várhatóan nem fogja emelni szolgáltatásának árát, 12%-uk emelni fog az árakon, míg csökkentést 6% jelzett. A szálláshely-szolgáltatásban 4% az emelést tervezők aránya, miközben a vendéglátásban 23%, az egyéb turisztikai szektorokban 5% tervez emelni.

Forrás: Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ)