Hogyan fogadhatok vendégeket a korlátozások ideje alatt?

Mely jogszabály tartalmazza a korlátozó intézkedéseket?

Az újabb védelmi intézkedéseket a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet tartalmazza. A 484/2020. (XI. 10.) Korm.rendelet pontos szövege ITT olvasható.

A korlátozások minden szálláshelyre vonatkoznak?

Igen. A korlátozások valamennyi szálláshelytípusra vonatkoznak.

A szálláshelytípusokat a szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló 239/2009. (X. 20.) Korm. rendelet tartalmazza, amely IDE kattintva elérhető.

Milyen időszakra vonatkoznak a korlátozások?

A korlátozások a 2020. november 11. és 2021. március 1. 24:00 óra közé eső időszakra érvényesek.

A 2020. november 11. és 2021. március 1. éjfél közötti foglalások csak akkor valósulhatnak meg, ha üzleti, gazdasági, oktatási céllal érkezik a vendég, vagy a Magyar Honvédség, illetve a rendvédelmi szervek állományába tartozó személyek, vagy kirendelt egészségügyi dolgozók szolgálatteljesítés kapcsán szeretnének megszállni.

A 2020. december 10. napjától hatályos szabályozás értelmében várhatóan 2021. március 1. éjfél utáni időszakra a szálláshelyek fogadhatnak vendégeket. Ugyanakkor figyelemmel arra, hogy a járványügyi helyzet alapján a szabályok változhatnak, ezért javasoljuk, hogy mindig kövesse nyomon az aktuális szabályozásokat, korlátozó intézkedéseket.

Milyen vendégeket fogadhatok a korlátozások ideje alatt?

A korlátozások ideje alatt kizárólag olyan vendégek fogadhatók, akik üzleti, gazdasági, oktatási céllal érkeznek, vagy a Magyar Honvédség, illetve rendvédelmi szervek állományába tartozó személyként, továbbá egészségügyi dolgozóként szolgálatteljesítés céljából kívánnak megszállni.

Hogyan igazolhatom, hogy milyen céllal érkezett hozzám a vendég?

A jogszabályoknak való megfelelés érdekében a szálláshely érdeke, hogy igazolni tudja a 484/2020. (XI. 10.) Korm.rendelet szerinti előírásoknak való megfelelést. Ezért célszerű a vendéget felhívni arra, hogy igazolja a szálláshelyen való tartózkodásának üzleti, gazdasági vagy oktatási célját, a Magyar Honvédség, illetve rendvédelmi szervek állományába tartozó személyek, továbbá az egészségügyi dolgozók esetében pedig azt a körülményt, hogy szolgálatteljesítés céljából, a szolgálat teljesítésének időtartamára kívánnak megszállni. Erre a célra jellemzően valamilyen okirat, igazolás elfogadható, amely a jelzett cél alátámasztására alkalmas.

Mivel az igazolás a szálláshelynek szól, mindenképpen indokolható a szálláshely igénybevétele jogszerűségének igazolása érdekében kiállított eredeti irat szálláshely általi megőrzése, legalább olyan időtartamra, amíg a vendég a szálláshelyen tartózkodik, és így ennek jogszerűsége ellenőrzésével számolni kell.

Rögzíthetek-e szabadidős célú foglalásokat a 2021. március 1. utáni időszakra?

A szabadidős célú foglalásokat folyamatosan lehet regisztrálni, de kizárólag 2021. március 1. utáni érkezéssel. Ugyanakkor figyelemmel arra, hogy a járványügyi helyzet alapján a szabályok változhatnak, ezért javasoljuk, hogy mindig kövesse nyomon az aktuális szabályozásokat, korlátozó intézkedéseket.

Milyen lehetőségeim vannak az érintett időszakra eső aktív foglalásokkal kapcsolatban?

A korlátozásokkal érintett időszakra vonatkozó aktív foglalások esetén az alábbi lehetőségei vannak:

  1. Jövőbeli dátumra történő módosítás
  2. Dátum nélküli módosítás
  3. Foglalás lemondása

Mi a teendő, ha a korlátozás időtartamára foglal egy vendég?

Ha a korlátozás időtartamára foglal egy vendég, javasoljuk, hogy a szálláshely-szolgáltató egyeztessen a vendéggel az utazás céljáról. Amennyiben nem üzleti, gazdasági, vagy oktatási célú tartózkodásra vonatkozik a foglalás, vagy nem olyan, a rendvédelmi szervek állományába tartozó személytől, továbbá egészségügyi dolgozótól érkezik, akinek a szálláshelyen történő tartózkodását szolgálatteljesítés indokolja, javasolja a vendégnek, hogy mondja le a foglalást.

 

Összeállításunkat a Magyar Turisztikai Ügynökség honlapján található “Gyakran Ismételt Kérdések” alapján készítettük. További kérdésekért látogassanak el az MTÜ hivatalos honlapjára.