FATOSZ születésnapi kampány

Születésnapi kampányunk 2022-ben is folytatódik. Az újév során Szövetségünk tagjaival készítünk interjút. A megkérdezettek között többen már a kezdetektől részt vettek/vesznek a FATOSZ munkájában és mindennapjaiban. Most Önök is megismerhetik a történetüket.

Ezen a héten Czvack Mariannal,  a Heves Megyei Falusi Turizmus Egyesület elnökével készült interjút olvashatják. Ezúton is szeretnénk megköszönni Mariann eddigi és jövőbeni munkáját.

🌻Mióta aktív tagja Ön Szövetségünknek?  

Éppen 20 esztendeje vagyok aktív tag.

🌻Kérem, meséljen arról, milyen emlékei vannak arról, amikor csatlakozott a FATOSZ-hoz?

2002- ben vásároltunk egy parasztházat Heves megyében, Egerszalókon. Tulajdonképpen Egerhez közel egy olyan házat kerestünk, ahol gyerekeinkkel hétvégente, nyaranta pihenni, kikapcsolódni tudunk. Eszembe sem jutott, hogy ezt a házat vendégházként is lehet üzemelteti. Mivel Egerszalókon több vendégház is működött ebben az időszakban, érdekelni kezdett a ház hatékony hasznosításának lehetősége. Ekkor mutattak be Haász Tamásné Magdinak, a Heves Megyei Falusi Turizmus Egyesület akkori titkárának (aki mind a mai napig ezt a funkciót tölti be), akinek határtalan lelkesedése és a falusi turizmus iránti hihetetlen elkötelezettsége magával ragadott. Magdika szakértelme, iránymutatása által én is úgy éreztem, hogy nekem is ezzel kell foglalkoznom.

🌻Milyen szerepeket töltött be a FATOSZ-nál az elmúlt évek alatt?

2002 –től aktív tagként tevékenykedem Heves megyében, 2013-ban a Heves Megyei Falusi Turizmus Egyesület elnökének megválasztottak, majd 2021-ben a FATOSZ Ellenőrző Bizottsági tagja lettem. A megyei szervezettel együttműködésben dolgozunk a Gyógyvizek Völgye TDM Egyesülettel is, amelynek elnöki tisztét töltöm be.

🌻Ön szerint miért éri meg FATOSZ tagnak lenni?

Az országszerte szétszórtan üzemelő vendégház tulajdonosoknak, vagy akár a legforgalmasabb üdülő övezetben lévő szállásadóknak kell olyan országos ernyőszervezet, ahol a falusi turizmus megfelelő érdekképviseletet kap. Az országos központ tevékenységének köszönhetően a Kisfaludy program a magánszálláshelyekre is ki lett terjesztve, így lehetőség nyílt arra, hogy ennek segítségével felújítsuk vendégházainkat. A Szövetség szakmai tanácsadással, képzésekkel segíti tagjai munkáját. Emellett a személyes kapcsolatok, a tapasztalatcsere, a minősítések, jó gyakorlatok bemutatása óriási segítséget nyújt. Egyszerűen jó ide tartozni.

🌻Hogyan változott az évek alatt a falusi turizmus?

A régi „zimmer frei”, azaz a tulajdonos házában lévő fölösleges szobák értékesítésétől óriási ugrással eljutottunk a mindennel felszerelt, hangulatos, igen magas minőséggel rendelkező önálló vendégházakig, apartmanházakig. Megjelentek a wellness részleggel rendelkező, jakuzzis, dézsafürdős, és a sok szolgálatással rendelkező házak. A foglalási szokások megváltoztak, a vendégeink elvárásainak megfelelni csak felkészülten, magas minőségben lehet.

Környezetünk, az igények, a feltételek változnak, de van, ami állandó: a falusi vendéglátó személyének varázsa, vendégszeretete. Ezt nem pótolhatja egyetlen digitális technológia sem.

🌻Ha egy dolgot emelhetne ki az elmúlt évekből, mi lenne az?

A változás. Az elmúlt két esztendőben rengeteg új dolgot kellet megtanulni a falusi vendéglátóknak: a digitalizáció belépett az életünkbe. A vendégnyilvántartó rendszer, online számlázás, az okmány olvasás komoly kihívást jelentett a digitálisan kevésbé felkészült vendégház tulajdonosoknak. Ezért fontos, hogy a megfelelő információ eljusson a tagjainkhoz, az elméleti képzés mellett gyakorlatban is nagyon sokat segítsünk. Az elmúlt években -mikor a vírushelyzet engedte- képzéseket tartottunk vagy egyénileg mutattuk meg a vendég adminisztrációs feladatok egyes lépéseit. Nagy öröm számomra, mikor a mi segítségünk által a 60-70-80 éves korosztályba tartozó falusi vendéglátók is önállóan tudják működtetni a vendégházukat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A közzététel időpontja: 2022.03.04.