Turizmusfejlesztési hozzájárulás (TFH) bevallása a legegyszerűbben

Adószámos magánszemélyek részére

A turizmus-vendéglátás ágazatot segítő intézkedések életbe lépésével a 2022. október 1. és 2023. március 31. közötti időszakra nem kell a turizmusfejlesztési hozzájárulást megállapítani, bevallani és megfizetni.

Bevallási és befizetési határidő adószámos magánszemélyeknek: 2023.02.25.

MINDENKINEK kell fizetni adózási és vállalkozási formától függetlenül, aki szálláshely-szolgáltatással foglalkozik!

Az összes bevételből kell számítani, amely szálláshely-szolgáltatásból származott 2022. január 01. és 2022. szeptember 30. között! Ebbe nem számít bele az IFA és az ÁFA.

Aki októberre a turizmusfejlesztési hozzájárulást már bevallotta és megfizette,
önellenőrzést nyújthat be a 22TFEJLH, Bevallás a turizmusfejlesztési hozzájárulásról elnevezésű nyomtatványon, és a befizetett összeg kiutalását vagy másik adónemre átvezetését pedig legegyszerűbben az ONYA-ban az Átvezetési és kiutalási kérelem elnevezésű, vagy az ÁNYK-ban az ATVUT17 jelű űrlapon kérheti.

TFH bevallása lépésről lépésre:

A bevallást legegyszerűbb módon az ONYA felületén tudja megtenni, az alábbi módon:

1. Ügyfélkapun keresztül be kell lépni

2. Felhasználó kiválasztása (adószámos magánszemély)

3. Új nyomtatvány/bejelentés-re kell kattintani:

 

Ezt követően a „Bevallások”-at kell megkeresni és kiválasztani:

4. A Nyomtatványkeresőbe kell beírni, hogy 22TFEJLH, majd a „Kiválaszt” gombra kattintson.

Az alábbi képen látható adatok fognak megjelenni. A sor végén látható nyíllal tudja megjeleníteni az ott található információkat.

 • Adózó adatai: Itt már fel lesznek tüntetve az adatai
 • Bevallás időszaka: 2022.10.01-től 2023.03.31-ig nem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetni, viszont ettől függetlenül a teljes évet kell beírni, vagyis 2022.01.01. – 2022.12.31., majd mentés gombra kattintunk.
 • Jellemzők: A bevallás gyakoriságánál az „E” ,vagyis éves elszámolást kell kiválasztani. A többit nem szükséges kitölteni ennél a résznél, azokat hagyja üresen, majd mentés gombra kattintunk.
 • Turizmusfejlesztési hozzájárulás
  • Étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom: Ha Ön csak szálláshelyet értékesített, akkor ide 0-t kell írni.
  • Kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás: Ide kell írni, hogy mennyi bevétele származott 2022.01.01.-2022.09.30. között szálláskiadásból. Ne feledje, hogy ebből az összegből semmit nem vonhat le (adó stb.).
  • Turizmusfejlesztési hozzájárulás összesen (Adónem kód 310): Ha belekattint az ablakba, a rendszer itt ki is fogja adni a hozzájárulás alapját és mértékét, összegét (mentésre kattintunk).
 • Érdemes még ellenőrizni az adatokat és utána menteni azokat, majd „Véglegesítés” gombra kattintunk utána pedig a „Beküldés” gombra.
 • Ezt követően itt lesz lehetősége befizetni az összeget.

Egyéb speciális esetben olvassa el a jogszabályt, forduljon könyvelőjéhez!

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1600066.TV&txtreferer=A0300127.TV

Forrás: nav.gov.hu, net.jogtar.hu