FATOSZ születésnapi kampány

Születésnapi kampányunk folytatódik, Szövetségünk mostani és korábbi tagjaival, képviselőivel készítünk interjúkat. A megkérdezettek között többen már a kezdetektől részt vettek/vesznek a FATOSZ munkájában és mindennapjaiban. Most Önök is megismerhetik a történetüket.

Ezen a héten Nagyné Kovács Katalint, a Falusi Vendéglátók Zala Megyei Egyesületének korábbi elnökével készült interjút olvashatják. Ezúton is szeretnénk megköszönni Kati eddigi és jövőbeni munkáját.

🌻Mióta aktív tagja Ön Szövetségünknek?  

A Zala megyei Önkormányzat Idegenforgalmi Bizottsága kezdeményezésére, mint az önkormányzat Idegenforgalmi Hivatala azt a feladatot kaptuk, hogy a leginkább munka nélkül maradt falusi embereket – az idegenforgalmi adottságoknak megfelelően- valamilyen formában segítsük, hogy jövedelemforráshoz jussanak. Én a Zala Megyei Idegenforgalmi Hivatalban a kereskedelmi osztályon kereskedelmi előadóként dolgoztam és megkaptam ezt a számomra ismeretlen feladatot. Azt már közben megtudtam, hogy 1994 márciusában Hőgyészen szerveztek egy országos összejövetelt az új idegenforgalmi ágazat országos megszervezése céljából. 1994. június 1-jén hivatalosan megalakítottuk a Falusi Vendéglátók Zala Megyei Egyesületét, és egyben csatlakoztunk a Falusi Turizmus Országos Szövetségéhez a FTOSZ-hoz. Ettől az időponttól 2020. szeptember 9-ig az egyesületet a munkám mellett elnökként vezettem.

🌻Kérem, meséljen arról, milyen emlékei vannak arról, amikor csatlakozott a FATOSZ-hoz?

Mivel a falusi turizmusnak az 1930-as évekre visszamenőleg volt csak múltja, 1994-ben egy teljesen új idegenforgalmi ágazatot kellett elindítanunk. Az akkori Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola kapcsolatai révén, az EUROGITES /Európai Falusi Vendéglátó Szövetség/ segítségével elindult a hazai falusi vendéglátás szakembereinek képzése. Tananyaggal, spanyol, francia, olasz, osztrák előadókkal, sok-sok tanulmányúttal kezdett kirajzolódni, hogy mit kell tennünk. Azt is megállapítottuk, hogy a magyaros vendéglátást nem kell semmilyen formában alakítanunk, a francia és az olasz falusi vendégfogadás hasonló a miénkhez, viszont az értékesítési módok, a marketing eszközök kialakításában, megszervezésében nagyon sok feladatunk volt. Gyönyörű emlékeim vannak azokból az időkből, hisz az Utazás kiállításokon felállított nádfedeles házikónknak mindenki szeretett vendége volt. Ott a világ falusi turizmusát is megszerveztük volna, egymástól is sokat tanultunk, építettük a kapcsolatokat a szakmai vezetőinkkel, politikusokkal.

🌻Milyen szerepeket töltött be a FATOSZ-nál az elmúlt évek alatt?

A FATOSZ-ban 12 évig voltam vezetőségi tag. Sokat harcoltam a falusi vendéglátók érdekeiért, akár az adókedvezmények bevezetése, a fogadói létszám / először 10 főig lehetett falusi vendéglátó/ megállapításáért, később a vendégek étkeztetéséért, annak technikai követelményeiért. Szakmabéli lévén, részt vettem a minősítési követelmények összeállításában, képzések szervezésében és magamat is folyamatosan képeztem. Az első időszakban sokszor kellett több napos, illetve hetes tanfolyamokon is részt vennünk. Több szakmai tapasztalatcserét szerveztünk szép Zalánkba, de az ország TOURINFORM irodáinak vezetői számára, országos napilapok újságírói számára.

🌻Ön szerint miért éri meg FATOSZ tagnak lenni?

Amely ágazat, idegenforgalmi ágazat ennyire kicsi és az elöljárók részére nem számít idegenforgalmi prioritásnak, kell érdekképviselet, kell a szakmai vetélytársakkal szemben is.
Jó, hogy azért egységes követelmények legyenek, hogy Mari néni is értse, hogy neki milyen érték van a birtokában, a vidéknek milyen értékei vannak. Tudjon programokat ajánlani a vendégeinek és, hogy a tojás összeszedése is program.

🌻Hogyan változott az évek alatt a falusi turizmus?

Igen, nagyon sokat változott, sokkal jobb a minőség, kevesebb a magyaros vendégszeretet, a komfort növekedéssel a közvetlenség egyre jobban elmarad. Kár!!!

🌻Ha egy dolgot emelhetne ki az elmúlt 27 évből, mi lenne az?

Nagyon sok szép élmény, rettenetes öröm az elért eredményekkor, a képzések estéin a dödörgések, a borkóstolások, a mindig hozott hazai, vidéki ízek. A világmegváltó lelkesedések, Csizmadia Laci mindig optimista biztatásai.

🌻Napjainkban is tevékenykedik a falusi turizmusban?

Ha kell, szívesen megyek, de nem akarok már a fiatalok dolgaiba avatkozni, az örök szerelem a falusi turizmus iránt viszont mindig megmarad.
Drukkolok nektek és minden falusi vendéglátónak!