Szarvasbőgés-hallgató túrák indulnak a Gemenci erdőben

Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejében megkezdődött a gímszarvas bikák bőgése. A Gemenc Zrt. által szervezett túrákon bárki megcsodálhatja a szerelmes bikák évenként csak ebben az időszakban hallható, különleges nászdalát úgy, hogy közben nem zavarja a vadállományt.

A gímbikák bőgése iránt érdeklődőket szeptember 10-ig, péntekenként és szombatonként várja az erdőgazdaság az „Igazi szarvasbőgés-hallgató túrákon”.

A túrák a Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központjából, Pörbölyről indulnak 18:30 órakor. Előtte, 17 órakor a „Gímvallatás” elnevezésű programon is részt vehetnek az érdeklődők, amelyen hullajtott agancsokat és bőgőkürtöket láthatnak. Itt választ kaphatnak például arra a kérdésre, hogy mit olvashat ki a szakember a hullajtott agancsokból, vagy hányféle bőgő hangot hallhatunk az erdőben, és arról is, hogyan élnek a gímszarvasok.

Ezt követően, 17:40 órakor a „Legenda és valóság – A gemenci csodaszarvas” című interaktív kiállítást tekinthetik meg a résztvevők. Ezután a csoportok kisvasúttal indulnak a Gemenci erdő rengetegének „leghangosabb” részébe, ahol megtapasztalhatják a szarvasbikák bőgésétől zengő erdő különös hangulatát. Mindezek után várhatóan 20:30 körül érkeznek vissza a túrázók a kiinduló állomásra.

Fotó: Krizák István

A túrát különleges kulináris élményekkel is össze lehet kötni, hiszen minden alkalommal vacsora opció is választható.

A túrákon való részvételt gyerekek részére az erdőgazdaság általában nem ajánlja, hiszen ezek az események több órásak és csak akkor eredményesek, ha a látogatók végig csendben figyelnek. A Gemenc Zrt. ugyanakkor fontosnak tartja a természet megszerettetését, megismertetését és a természetvédelmi szemléletformálást, ezért egy alkalommal, szeptember 10-én külön a gyermekeknek szánt túrát szervez az erdei vasút egyik megállójánál, Lassiban, ahol kézműves foglalkozások is várják a csendes hallgatózást hamar megunó kicsiket.

A program szervezői a túrákra csak előzetes bejelentkezés alapján tudják fogadni a kirándulókat.

További részletek és jelentkezés a gemenci ökoturisztikai központ Facebook-oldalán találhatók.

 

Forrás: turizmus.com

Feltöltés ideje: 2022.08.31.