„Nem mezőgazdasági tevékenységek diverzifikációja – Vidéki turizmus fejlesztése” című pályázat

2021. december 8-tól benyújtható a „Nem mezőgazdasági tevékenységek diverzifikációja – vidéki turizmus fejlesztése” című, VP6-6.4.1-21 kódszámú pályázat, mely keretében vidéki térségekben működő mikrovállalkozások pályázhatnak turisztikai szolgáltatások beindítására, fejlesztésére maximum 100 millió Ft támogatás erejéig.

A pályázaton kizárólag olyan vidéki térségben működő mikrovállalkozás indulhat, mely árbevételének minimum felét mezőgazdasági tevékenység adta ki a benyújtást megelőző, lezárt üzleti évben. A támogatási intenzitás 50 %, mely hátrányos helyzetű településeken megvalósuló beruházások esetén 10-20%-kal növekszik. A támogatás 50%-a előlegként igényelhető.

A pályázat keretében új szálláshely építésére/kialakítására, és meglévő szálláshelyek bővítésére/ fejlesztésére egyaránt van lehetőség. Emellett szálláshelyfejlesztéssel együtt kiegészítő turisztikai szolgáltatások beindításához kapcsolódó épületfejlesztés és eszközbeszerzés is megvalósítható a pályázat terhére, de ennek támogatása nem haladhatja meg a 30 millió Ft-ot. A beruházáshoz kapcsolódó ingatlanvásárlás az összköltség 2%-ig számolható el. A pályázat benyújtása előtt megkezdett beruházás, illetve mezőgazdasági célú fejlesztés e kiírás keretében nem támogatható.

A pályázónak vállalnia kell, hogy az így kialakított szálláshely az év során minimum 100 napig nyitva tart és a vendégéjszakák száma a fenntartási időszak alatt, minden évben, min. 10%-kal meghaladja a kiindulási időszakra jellemző vendégéjszaka-számot.

A bírálatnál előnyt jelent:

Ha a beruházás turisztikai régióban és/vagy fejlesztendő, kedvezményezett ill. felzárkózó településen valósul meg.
Ha a fejlesztésnek köszönhetően a pályázó többletfoglalkoztatást tud vállalni.
Ha a pályázó falusi szálláshely-fejlesztést valósít meg.
Ha az üzleti terv minősége megfelelő (megalapozott és fenntartható), és érvényesülnek benne klíma-adaptív és innovatív szempontok is.

A támogatási kérelmek benyújtására 2021. december 8. napjától 2022. április 21. napjáig van lehetőség, az első bírálati szakasz 2021. december 22.-én zárul majd.

Pályázati felhívás ITT érhető el.

Forrás: nak.hu