Március 1-jéig maradnak a korlátozások, gyorsul a bértámogatás kifizetése

A járvány harmadik hullámának elkerülése érdekében a kormány március elsejéig fenntartja a védelmi intézkedéseket. A szolgáltató szektornak, köztük a vendéglátásnak nyújtott bértámogatások kifizetését felgyorsítják – hangzott el a Kormányinfón.
A novemberben hatályba lépett intézkedésekkel sikerült kordában tartani a járvány terjedését. Azonban a harmadik hullám elkerülése érdekében fenn kell tartani a mostani szabályokat – mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője a csütörtöki Kormányinfón. Bejelentése szerint a kormány március 1-ig fenntartja a  járványügyi védelmi intézkedéseket.

Közölte: a kabinet kérni fogja az országgyűlést, hogy a parlament újabb 90 nappal hosszabbítsa meg a rendkívüli jogrendet.

„Tudjuk, hogy nehézségekkel jár a szabályok betartása, de köszönettel tartozunk azért, hogy a magyar állampolgárok nagy többsége betartotta a szabályokat” – mondta a miniszter.

A védelmi intézkedések fenntartását február második felében újra felülvizsgálják. Két esetben lehet akkor enyhítés: ha jelentősen csökken a fertőzöttek száma, illetve, ha van elég vakcina – tette hozzá.

Szavai szerint a kormány a lehető legtöbb vakcinát igyekszik beszerezni, ám egyelőre az EU-ból kevés érkezik, ezért vásároltak az oroszoktól, és tárgyalnak a kínaiakkal is.

Felgyorsítják a bértámogatások kiutalását

Gulyás Gergely arról is beszélt, pontosan látják, hogy melyek azok a területek, ahol a zárás nagyon komoly gondot okoz, ezek a szolgáltató szektor, azon belül is a vendéglátás. „Tudjuk, hogy a vendéglátóhelyeknek nagy nehézséget jelent a jelenlegi szabályok betartása, komoly veszteségekkel jár”.

A magyar vendéglátó-érdekképviseleti szervezetek kérését is meghallgatva a közigazgatási hivatalokban felgyorsítják a bértámogatások kifizetését. Tájékoztatása szerint eddig mindegy 27 milliárd forintra nyújtottak be támogatási igényt a vállalkozások, ez több mint 100 ezer ember támogatását jelenti. 7 milliárd forintot a kincstár már ki is utalt, ezt fel fogják gyorsítani.

Hozzátette: amikor elérkezik a lazítás ideje, először a vendéglátóhelyeket fogják kinyitni.

Ezek a korlátozások maradnak a turizmusban

A korlátozások márciusig való fenntartása a turizmus-vendéglátás területén az alábbiakat jelenti:

  • Tilos bármilyen élő rendezvényt tartani.
  • A szállodák nem fogadhatnak szabadidős vendégeket, csak üzleti célból utazókat.
  • A vendéglátóhelyeken nincs helyben fogyasztás, csak elvitel, illetve házhoz szállításra lehet ételt rendelni. Az üzemi éttermek azonban nyitva tarthatnak.
  • Esküvőket csak lakodalom nélkül lehet megtartani.
  • A  szabadidős létesítmények, múzeumok, színházak, fürdők, állatkertek továbbra is zárva maradnak.

Forrás: turizmus.com