Magyarország vár: Lélekgyógyító erdők és méhesek a Vendvidéken

Idilli dimbes-dombos tájon hatalmas erdők és magas füvű rétek váltják egymást, ahol a lovak, tehenek mellett európai bölények is legelésznek. A völgyekben megbúvó tavakban fürödni is lehet, a kilátókból átlátunk a szomszédos országokba. Magyarország legnyugatibb sarkában járunk.

Az Őrség szomszédságában fekvő szlovén Rábavidék vagy – korábbi nevén – Vendvidék felfedezéshez kiindulópontunk lehet Szentgotthárd, a magyarországi szlovének (vendek) központja, ahol szervezetük szállodát és éttermet is üzemeltet. Igazi különlegesség a Szlovén Mintagazdaság Felsőszölnökön, amelynek éttermében a gazdaságból származó alapanyagokból készítenek pazar fogásokat, és vendégszobáiban akár meg is szállhat az utazó.

Fotó: Szántó Zoltán

 

Határtalanul

Az apró falvakkal tűzdelt vidék érintetlenségének egyik oka, hogy évtizedeken át jóformán csak a határőrök – és a nyugatra menekülők – járták ezt a környéket. Ma már jó minőségű túra- és kerékpáros útvonalak szelik át az egykor többszörösen védett határsávot Szlovénia felé. Akit érdekel, milyen volt egykor a határőrök élete, annak mindenképp érdemes felkeresni Apátistvánfalván a Határőr Emlékhelyet, amely az egykori határőrlaktanyában kapott helyet, és utolsó parancsnoka hétvégén saját élményeivel tarkított vezetést is tart az épületben. Láthatunk itt kétéltű járművet, szolgálati Simson motorkerékpárt, fegyvereket és rádió adóvevőket is. A szlovén oldalon fekvő Kerkafőn (Čepinci) sem használják már az egykori határőrsöt, a dombtetőn álló épületben kialakított tárlaton végigkövethetjük, milyen események között vált függetlenné Szlovénia. Feltétlenül látogassunk el az egykori Felsőlendvára is (Grad), amelynek ősfás park közepén álló, több mint 800 éves vára a legnagyobb területű erődítmény a szomszédos országban.

Fotó: Szántó Zoltán

Láthatunk itt kétéltű járművet, szolgálati Simson motorkerékpárt, fegyvereket és rádió adóvevőket is. A szlovén oldalon fekvő Kerkafőn (Čepinci) sem használják már az egykori határőrsöt, a dombtetőn álló épületben kialakított tárlaton végigkövethetjük, milyen események között vált függetlenné Szlovénia. Feltétlenül látogassunk el az egykori Felsőlendvára is (Grad), amelynek ősfás park közepén álló, több mint 800 éves vára a legnagyobb területű erődítmény a szomszédos országban.

 

Lelassulás

Ezen békés, bájos vidéken mintha lassabban járna az idő kereke. Lassuljunk le mi is! Például az orfalui Vadvirág Méhes és Gyógyítókertben, ami egy többhektáros kaszáló-gyümölcsös, méhessel, házi termékekkel. A ház gazdái a méhészkedés és a gyógynövénygyűjtés gyakorlati titkait is megosztják vendégeikkel.

Fotó: Szántó Zoltán

 

Három ország két keréken

A kerékpárosok kis forgalmú, jó minőségű utakon és karbantartott erdei ösvényeken járhatják be a Vendvidéket. Szentgotthárdról Ausztriába és Szlovéniába is átbringázhatunk jelzett kerékpárutakon. Felsőrönöktől a szlovéniai Martinjéig követhetjük az egykori Vasfüggöny mentén kijelölt Eurovelo 13-as útvonalat. Mivel errefelé sűrűn váltják egymást a lejtők és az emelkedők, így egy-egy rövidebb szakasz is próbára teheti a kevésbé felkészült bringást.

 

Forrás: turizmus.com

Feltöltés ideje: 2022.09.15.