Jövőre is marad a SZÉP-kártya emelt összege és kedvezőbb adózása

A kormány további fél évvel kiterjeszti a SZÉP-kártyával kapcsolatban ez évre hozott kedvezményeket.

A kormány úgy döntött, hogy a SZÉP-kártyával kapcsolatban ez évre hozott szabályokat kiterjeszti a jövő évre, a cél, hogy ne álljon le a turizmus Magyarországon – mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A koronavírus-válság következményeit enyhítő gazdaságvédelmi akcióterv részekénta kormány áprilisban tette kedvezményesebbé a SZÉP-kártya adózását, egyúttal jelentősen megemelte a munkáltató által adható összeget. Az áprilisi rendelet értelmében június 30-ig elengedték a szociális hozzájárulási adót, ezzel a kártya összes adóterhét 15 százalékra csökkentették. Az eredetileg június végéig adott adókedvezményt annak lejárta előtt december végéig meghosszabbította a kormány, ami most további fél évvel meghosszabbodhat, 2021. június 30-ig – az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága csütörtökön egy erről szóló változtatást fogadott el a járványügyi intézkedésekhez kapcsolódó törvénycsomaghoz.

Ugyancsak eddig a határidőig megmarad a magasabb keretösszeg is, vagyis a SZÉP-kártya szálláshely alszámlájára 400 ezer forint, a vendéglátás “zsebbe” 265 ezer forint, szabadidős felhasználásra 135 ezer forint utalható béren kívüli juttatásként, ez éves szinten 800 ezer forintot jelent a versenyszférában dolgozók számára.

A belföldi turizmus támogatására maradnak a SZÉP-kártya kedvezményei Fotó: 123rf.com

Gulyás Gergely sajtótájékoztatóján azt mondta, egyelőre bizonytalan, mikor indulhat meg a turizmus külföldre, illetve külföldről, ez vélhetően akkor lesz meghatározható, ha már lesz vakcina. Ugyanakkor jó lenne, ha a belföldi turizmus addig sem állna le, és minél többeknek lenne lehetőségük hazai szállás-, illetve vendéglátóhely igénybevételére – fogalmazott.

A kormány továbbra is azt kéri, hogy az emberek ne utazzanak külföldre síelni, legutóbb is ausztriai síelőhelyeken alakultak ki gócpontok – fűzte hozzá a miniszter.

Forrás: turizmus.com