Január végéig 50%-os bértámogatást kapnak a szállodák, éttermek, utazásszervezők

A vendéglátás, a szálláshely, a művészet, a szórakoztatás és a szabadidő szektorokban az 50 százalékos bértámogatást jövő év január végéig fenntartjuk, ezzel 140 ezer munkahelyet véd meg a kormány – jelentette be a pénzügyminiszter.

Varga Mihály kedden a Facebook-oldalán közzétett videójában, a turizmus-vendéglátás ágazat képviselőivel folytatott egyeztetést követően jelentette be a szakma által olyan nagyon várt támogatást.

Amennyiben később az ágazat szereplői kezdeményezik, az intézkedések meghosszabbíthatók a keddi döntés értelmében– tette hozzá a miniszter.

Varga Mihály közölte: az ágazati szereplők jelezték, hogy bár az eddigi kedvező intézkedések nagy segítséget jelentettek a fennmaradásukban, a veszélyhelyzet meghosszabbításával a munkahelyek védelme érdekében további segítségre van szükségük.

Az adó- és járulékkedvezmények is megmaradnak a tárcavezető közlése szerint, így az ágazatban működő vállalkozások mentesülnek a munkáltatói adóterhek megfizetése alól. Az eddigi lépéseket kiterjesztik az utazásszervezéssel foglalkozó cégekre is– jelentette be Varga Mihály.

“A cél az, hogy a gazdaság újraindításában a magyar turisztikai szektor is eredményesen vegyen részt. Ehhez most az kell, hogy a költségvetés oldaláról is segítsük a fennmaradásukat, és megőrizzük a munkahelyeket” – fogalmazott a pénzügyminiszter.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn jelentette be, hogy a jelenlegi szigorú intézkedéseket január 11-ig fenntartják, azaz – többek között – a szállodák továbbra is kizárólag üzleti célból utazókat fogadhatnak, a vendéglátóhelyektől csak elvitelre, illetve házhoz szállításra lehet ételt rendelni, és marad az általános rendezvénytilalom is.

Forrás: turizmus.com