Idegenforgalmi adó mentesség 2021-ben

2021. június 30-ig nem kell beszedni és az önkormányzat felé befizetni az idegenforgalmi adót a kihirdetett 319/2021. (VI. 9.) Korm. rendelet szerint! A turizmus fejlesztési hozzájárulás bevallási és befizetési kötelezettség viszont 2021. december 31-ig továbbra is fennmarad!

A 498/2020. (XI.13.) kormányrendelet 2. § kimondja, hogy 2021. január 1. napjától a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzet megszűnéséig

  • a turizmusfejlesztési hozzájárulás fizetésére kötelezettet nem terheli turizmusfejlesztési hozzájárulás fizetési kötelezettség, erre az időszakra a turizmusfejlesztési hozzájárulást nem kell megállapítania, bevallania és megfizetnie,
  • az ebben az időszakban eltöltött vendégéjszaka utáni idegenforgalmi adót az adó alanyának nem kell megfizetnie, az adó beszedésére kötelezettnek nem kell beszednie, befizetnie, a megállapított, de be nem szedett adót azonban – kivéve, ha annak összege nulla – be kell vallania az adóhatósághoz.

Szállásadóként mit kell tenni, az idegenforgalmi adó felfüggesztése kapcsán?

Bevallási kötelezettségünket a továbbiakban teljesíteni kell havonta, tehát a vendégjszakák számát ugyanúgy rögzíteni kell és be kell vallani. Az idegenforgalmi adóbevallás nyomtatványon szereplő (megjelenő) tételes adó összegét viszont nem kell befizetni 2020. december 31-ig, illetve 2021. január 1-től a veszélyhelyzet megszűnéséig.

Amennyiben nem volt bevallani való vendégéjszaka, arra a hónapra továbbra sem kell bevallást benyújtani.

A településenként bevezetett idegenforgalmi adók összegét itt találhatjátok meg: https://hakka.allamkincstar.gov.hu/

Turistaként mit jelent számomra, hogy nem kell ifá-t fizetni?

Ez az intézkedés némiképp csökkentheti a turizmus költségeit a magánszemélyek, turisták számára, hiszen nem kell szállásadónk felé pluszban idegenforgalmi adót fizetnünk majd, bár nem kizárt, hogy a lassan újranyitó hazai turisztikai szezon áremelkedést is hozhat magával. Az önkormányzati adóhatóságoknak viszont már eddig is újra kellett kalkulálniuk költségvetésüket, a kieső adóbevételek miatt, ami nem kizárólag ezen rendelkezés miatt fog elmaradni. Hiszen önmagában a vendégéjszakák számának csökkenése is jelentős bevételkiesést jelent számukra a 2020-as és 2021-es esztendőkben.

 

Forrás: konyvelescentrum.hu