Hogyan kell kiállítania a szállásadónak a számláját, szükséges-e az e-számla? Olvasói kérdésre Bunna Erika adótanácsadó válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: A Booking. com a vendégektől beszedte a pénzt a szállás megrendelésekor, már 2020-ban is, majd mikor a vendég megérkezett, az azt követő hónap 15-éig megküldte a szállásadónak. Most hasonló megoldást alakít ki a szállás.hu is, ha a vendégfogadó hozzájárul. De hogy alakul akkor a szállásadó számlája? Ha jól értesültem, akkor 2021-ben minden vendégről e-számlát kell kiállítani, hogyan lehet ezt megoldani, hisz már a vendéget küldők, számláztak a vendég felé. (Az én vendégemnek is kellett számlát kiállítani, ennek összegét a vendéglátó hol találja meg a szezonra vonatkozóan?) A pénz átküldése után több mint valószínű, hogy az ő közreműködési összegét, le is vonták.

Szakértői válasz:

A szálláshely-közvetítés számlázása kapcsán többféle megoldás létezik a gyakorlatban.
1. Direkt számlázás jutalékkal: ebben az esetben a magánszemély felé a szállásadó számláz, emiatt direkt a számlázás
Ha a közvetítő a szálláshely-szolgáltatóval áll jogviszonyban:
♦ a szálláshely-szolgáltató a szolgáltatásáról (amely a jutalékot is tartalmazza) számlát állít ki a magánszemély részére,
♦ a közvetítő számláját a szálláshely-szolgáltató felé állítja ki.
Ha a közvetítő a magánszeméllyel áll jogviszonyban
♦ a szálláshely-szolgáltató a szolgáltatásáról (amely a jutalékot nem tartalmazza) számlát állít ki a magánszemély részére,
♦ a közvetítő számláját a magánszemély felé állítja ki, ha neki nyújtotta a szolgáltatást.

2. Közvetített szolgáltatás (áfatörvény 15. §): a magánszemély a szálláshely közvetítővel van közvetlen kapcsolatban, a szállásadóval nem,
♦ a teljes szolgáltatásról a közvetítő állítja ki a számlát a magánszemély felé, ez tartalmazza a teljes szálláshely-szolgáltatás díját (ez közvetített szolgáltatásnak tekintendő) és a jutalékot is.
♦ a szálláshely-szolgáltatás összegét a szolgáltató a közvetítő felé számlázza.

3. Más nevében és javára beszedett pénzösszeg (áfatörvény 71. § (1) bekezdés c) pont): a magánszemély felé a szálloda számláz, azonban pénzmozgás a közvetítő és a magánszemély között történik.
Ha a közvetítő a szálláshely-szolgáltatóval áll jogviszonyban:
♦ a szálláshely-szolgáltató a szolgáltatásáról (amely a jutalékot is tartalmazza) számlát állít ki a magánszemély részére,
♦ a közvetítő számláját a szálláshely-szolgáltató felé állítja ki,
♦ a magánszemély a teljes összeget a közvetítőnek utalja, aki a szálláshely-szolgáltatónak más helyett és más javára beszedett, elszámolási kötelezettséggel átvett pénzeszközként továbbítja a szálláshely-szolgáltatás összegét a szolgáltatónak, – fontos, hogy ez  a módszer elkülönített nyilvántartás vezetését igényli, ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a közvetítő a magánszemély által fizetett összegből a saját számlájának ellenértékét tartja meg.
Ha a közvetítő a magánszeméllyel áll jogviszonyban
♦ a szálláshely-szolgáltató a szolgáltatásáról (amely a jutalékot nem tartalmazza) számlát állít ki a magánszemély részére,
♦ a közvetítő számláját a magánszemély felé állítja ki, ha neki nyújtotta a szolgáltatást,
♦ a magánszemély a teljes összeget a közvetítőnek utalja, aki a szálláshely-szolgáltatónak más helyett és más javára beszedett, elszámolási kötelezettséggel átvett pénzeszközként továbbítja a szálláshely-szolgáltatás összegét a szolgáltatónak, – fontos, hogy ez  a módszer elkülönített nyilvántartás vezetését igényli, ez azt jelenti, hogy a magánszemély két jogcímen utal, a közvetítő pedig a saját maga által kiállított számlában lévő ellenértéket tartja meg.

Fontos lenne tisztázni, hogy a kérdésben szereplő eset melyik konstrukciót valósítja meg, ki kivel áll szerződéses kapcsolatban.

Ha a szállásközvetítő már számlázott a vendégek felé, bizonyosan nem kell a szállásadónak ismételten számlázni a magánszemély vendégek felé.

2021-től a magánszemély részére kiállított számlákról is adatot kell szolgáltatni a NAV online rendszerében, az e-számla kiállítása nem lesz kötelező.

Forrás: https://adozona.hu/afa/Igy_kell_kiallitania_a_szamlat_a_szallasado_1X8HNY?fbclid=IwAR1Gco56wVzB113q6toUkxpKI_qqVKjH2EdtBxUecP5uC5sBkAltMBbMnTw#utm_source=adozona.hu&utm_medium=email&utm_campaign=ado_daily&utm_content=201701_adozonauser